nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Escoles amb història republicana

Escola Tirasset d'Inca.

La II República espanyola (1931-1936) a Balears va ser un moment de màxima eclosió en la planificació i posada en marxa de centres educatius.

Així ho demostra, després de sis anys d'investigacions i d'un minuciós treball en arxius municipals i privats, el llibre Les escoles de les Illes Balears en temps de la II República, dels professors jubilats Pere J. Carrió, Manel V. Domènech i Antoni Ramis.

Gràcies a una col·lecta a través de Verkami, han pogut autoeditar aquest treball que detalla els 128 centres que van funcionar a les Illes durant aquest període, encara que la seva posada en marxa en alguns casos va gestar abans de la II República.

EL 1926, la Magna Assemblea, una reunió de batles i personalitats al Museu de Pedagogia, a La Misericòrdia, va assentar les bases perquè el projecte de les escoles comencés a caminar, gràcies a l'inspector Joan Capó i l'arquitecte Guillem Forteza. El resultat, 21 centres a Palma, 82 a la Part Forana, 13 a Menorca, 11 a Eivissa i 1 a Formentera, segons es detalla en el llibre.

Ara bé, segons Carrió, «hem volgut incloure tots els centres que van funcionar com escoles durant la II República i no només els que es van construir en aquest moment». Carrió recorda per exemple que la primera graduada pública a Mallorca va ser l'Escola Graduada de Palma (1912). Però a Ciutat, el punt d'inflexió el va marcar el Pla general de construccions escolars de 1931 que va permetre que s'aixequés l'Escola Cecili Metel, si bé el retard en les obres impossibilitar que funcionés com a centre educatiu en els seus primers anys i el règim el va destinar a seu del 'Frente de Juventudes'. Finalment el 1970 es va demolir l'edifici i es va construir l'actual, que alberga el CEIP Aina Moll.

Però no totes les construccions d'aquella època han tingut la mateixa produeix. Carrió destaca que moltes escoles de la II República ara són «centres cívics, casernes, s'han venut o es troben en un estat d'abandó».

Un dels casos més 'sonats', com es recull en el llibre, amb una foto d'abans i una altra del seu estat actual, és el de l'Escola de Tirasset d'Inca. Creada el 1933, actualment és un xalet particular, si bé conserva l'estructura que es va aixecar en el seu moment.

Fins al 1931 només hi havia tres instituts a les Illes -Palma, Maó i Eivissa-i va ser per una qüestió de necessitat que es va crear l'Institut Elemental d'Inca (1933-1937) que va tenir la seva seu al Convent de Sant Domingo.

Segons els autors, un dels descobriments més importants va ser trobar l'Escola de Can Boqueta, també a la capital del Raiguer, que es troba en ruïnes però amb les pissarres i els pupitres de l'any 1933 intactes.

Els autors, que ja van publicar fa dos anys Les escoles de Palma en temps de la II República, asseguren que seguiran treballant en aquesta línia per seguir catalogant i donant llum a moltes històries oblidades. Carrió anticipa que potser «investigar sobre els centres que van aplicar el mètode Montessori sigui uns dels nostres projectes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Carrió, fa mes de 9 anys

Al marge de si la distribuidora el fa arribar, tenim intenció de vnir en uns data propera a Eivissa i en portarem,

Valoració:2menosmas
Per Antoni Marí, fa mes de 9 anys

Voldria felicitar els autors d'aquest treball, tot i encara que no l'he pogut llegir. Serà possible trobar-lo a Eivissa?

Valoració:4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 9 anys

Enhorabona a tots aquells que continuen amb la bona feina tot i estar jubilats.
Segur que no podran dir el mateix dels, Bosch, Quana Mari, Estarellas ...

Valoració:8menosmas
Per Pere Carrió, fa mes de 9 anys

Agraïment: A l'lRIE, a institucions i persones que ens han facilitat material i documentació per a realitzar el llibre; a Toni Ramis Laloux per la portada i mapes; a Àngels Estévez per la correcció lingüística; a Paco Alburquerque i Núria Marín pel vídeo; a Bernat Sureda pel pròleg; a tots el MECENES i als assistents a l'acte.
Gràcies a tothom!

Valoració:8menosmas
Per Blai Ferrer, fa mes de 9 anys

ENHORABONA als tres mestres jubilats per la tasca feta i servau l'esperit de recerca per recuperar la memòria històrica de l'Educació a les illes Balears.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente