Els peixos conill amenacen els ecosistemes mediterranis

TW
1

Un estudi realitza per l'IMEDEA ha posat de relleu que els peixos conill amenacen els ecosistemes de la Mediterrània. Els investigadors han destacat que aquesta espècie tropical ha devorat els boscos d'algues de la zona oriental i que representa una gran “amenaça”.

L'estudi ha posat de relleu que la distribució d'aquests peixos continua expandint-se a mesura que el clima “s'encalenteix”. Fiona Tomas, coautora de l'estudi, ha destacat que s'han pogut identificar “dues zones clarament diferenciades: una zona càlida on els peixos són abundants i una altra més freda on n'hi ha amb molt poca abundància”.

La investigadora ha destacat que les zones on hi ha una presència dominant d'aquests peixos “es caracteritzen per un ser un paisatge de blanquizals, on hi ha hagut una pèrdua molt important d'altres espècies, arribant a una reducció del 60% en els casos d'algues i un 40% si es parla amb el nombre general d'espècies”.

Els membres de l'equip d'investigadors, liderats per les Dras. Fiona Tomas (IMEDEA) i Adriana Vergés, de la Universitat de Gales, van mostrar desenes de quilòmetres de la costa de Turquía i Grècia, on els peixos conills es van convertir en una espècie dominants d'ençà que es van mudar a la regió a través de Suez.

Va ser l'any 1927 i 1956 quan es va tenir coneixement de dues espècies de peixos invasors tropicals en aigües de la Mediterrània i recentment també s'han trobat a les zones de Croàcia i a les zones del sur de les aigües Mediterrànies.

Per saber com han anat desapareixent els boscos d'algues, l'equip científic ha filmat una sèrie d'experiments en les quals ha enregistrat l'alimentació d'aquests peixos i d'altres espècies. “La pèrdua d'aquestes algues no es deguda a una major presència de peixos tropicals sinó resultat dels comportaments complementaris entre les dues espècies tropicals”, ha destacat la investigadora.

La investigació també ha posat de relleu que la presència de peixos tropicals en sistemes temprats no és un fenomen aïllat de la Mediterrània, sinó que també es dóna en altres zones del món, com Austràlia, Japó, EUA i Sudafrica; encara que el seu impacte és menor.