algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
25°

El GOB alerta que s'estan fumigant també ciutadans, horts i cases

Imatge de Vins Can Majoral d'Algaida que ha mostrat el seu malestar a les xarxes socials per les fumigacions que s'estan fent. | Vins Can Majoral

El GOB ha remès aquest dimarts al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient un escrit demanant la revocació de l’autorització excepcional que va atorgar al Govern per a fumigar els pinars contra la processionària.

La Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, per la qual s'estableix el marc de l'actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides, estableix en la seva exposició de motius que “la polvorització aèria de plaguicides pot causar efectes negatius significatius en la salut humana i el medi ambient, sobretot per la deriva de la polvorització. Per tant, la polvorització aèria ha de prohibir-se en general, amb possibles excepcions en els casos en què presenti clars avantatges en termes de menor impacte en la salut humana i el medi ambient en comparació d'altres mètodes de polvorització o quan no hi hagi cap alternativa viable, sempre que s'emprin les millors tècniques disponibles per reduir la deriva”.

“Les nombroses queixes de veïnats que ens estan arribant aquests dies, fins i tot amb casos en què ha estat necessari acudir als centres de salut, posen de manifest precisament la manca de control suficient sobre la dispersió i deriva del plaguicida difós des de les aeronaus, que en molts de casos ha acabat damunt horts, jardins, cases i fins i tot persones”, han denunciat des de l'entitat.

En primer lloc, per què no s’ha considerat l’existència d’alternatives, tal com estableix la Directiva. Justament l’estudi d’alternatives realitzat en el marc del “Plan de Control Integral de la procesionaria del pino (Thaumetopoea pityocampa) 2008-2011” va descartar l’ús del Diflubenzuron (el producte que s’està utilitzant) ja que va establir que “Dadas las características técnicas de esta materia activa, con efectos persistentes y sobre otras especies no diana, así como la experiencia de profesionales públicos y privados de todo el estado en el campo de los tratamientos con fitosanitarios a nivel forestal, para el control de la procesionaria del pino en las fases de oruga durante el otoño, no se recomienda esta alternativa a gran escala, ...”, i que per això “...no es una alternativa con un impacto compatible y, por lo tanto, no es utilizable a gran escala”.

En segon lloc per què la prohibició general de la fumigació aèria de plaguicides establerta per la Directiva 2009/128/CE pretén precisament evitar els efectes negatius conseqüència de la deriva i dispersió del producte fumigat. El territori de les Illes Balears està molt parcel·lat, la densitat de construcció rural és alta i les masses forestals són, a excepció de l'àmbit de la Serra de Tramuntana de Mallorca, en general de poca extensió. Aquesta situació genera un elevat nivell de dificultat a l'hora d'evitar que la deriva en la dispersió de la fumigació afecti cultius, horts, jardins i edificacions confrontants a les masses forestals. La situació resulta evident davant els nombrosos casos de queixa de ciutadans afectats des del dia d'inici de la fumigació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tià, fa mes de 9 anys


En ocasió de fumigacions d'anys precedents, els peixos dels safareigs de zones on s'havia escampat insecticida han aparegut morts. Fins i tot peixos de la mar, a diversos llocs de la costa.

Aqueixa gent són uns criminals... i els mallorquins som uns fetgerruts, que els suportam.

Valoració:6menosmas
Per sineu, fa mes de 9 anys

Aprofitaran aquesta avinantesa per a fumigar d´horitzontal, i si convé també en vertical. Con tal poder presentar una factura ben inflada... Cobrant ipso-facto...

Valoració:8menosmas
Per Sou uns marrans!, fa mes de 9 anys

I aquesta animalada per què?
Ah! que qualcú s´ha de fer ric venent al Govern el pesticida? El que fa falta és que llevin la pesta de devers el Consolat! Que n´hi ha molta i no es lleva amb productes químics!

Valoració:9menosmas
Per Ell que ho vegem!, fa mes de 9 anys

Dues hores fumigant per Son Mesquida! Ja no hi ha caragols i tanmateix la fruita està ben corcada! Perquè no es fumiguen el seu cervell corcat?

Valoració:8menosmas
Per Entesos?, fa mes de 9 anys

Si la meva salut resulta afectada per la fumigada d´avui, vos ben assegur, govern que no governau res bé, que vos denunciaré a Estraburg.

Valoració:8menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

Els polítics del PP que rgeixen el govern Balear no són uns porcs, són uns assassins, que atempten contra la salut del poble augmentant la incineració de residus que importen d'arreu, fumigant teulades i lloocs de recollida de cisternes, fumigant amb productes poc selectius i amb mètodes que no eviten la polvorització extensiva, cosa que amenaça directament la salut cde la gent i, a més, també indicrectament amb el seu efecte sobre els caragols i, sobre tot, sobre les abelles, que van minvant i que són imprescindibles per a la polinització. Personalment pens que forma part d'un pla diabòlic a nivell mundial, si fos així hauríem de concloure que són servents del dimoni.

Valoració:8menosmas
Per Bunyola, fa mes de 9 anys

A Bunyola avui matí han fumigat a una zona propera a l'escola i avui horabaixa a la Comuna, prop de la urbanització del Garrigó!
Vegeu https://twitter.com/escastellet

Valoració:9menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 9 anys

¿De on i de qui en Company ha rebut la orde de fumigar?
¿Qui ha aportat el finançament per la fumigació?

Valoració:12menosmas
Per escorpió, fa mes de 9 anys

¿i per qué no fumigen el govern balear i tots els seus membres?

Valoració:11menosmas
Per I doncs, fa mes de 9 anys

Això és un crim. S' imaginen el mal que fan aquestes fumigacións als nadóns i infants, embarassades, persones majors o amb patologies cutànies i respiratòries?

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente