Una recerca de la UIB, portada d'una prestigiosa revista de química

Les dues sondes, anomenades C2-BDP i C2-FITC, penetren ràpidament a les cèl·lules, tal com reprodueix la portada de 'Bioconjugate Chemistry' | Foto: Bioconjugate Chemistry

TW
1

Una recerca de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha estat publicada en la portada de la revista Bioconjugate Chemistry, una de les més destacades i prestigioses en el camp de la química orgànica. La investigació, desenvolupada pel grup de Química Supramolecular i de Biologia Cel·lular del Càncer, vol avançar en el disseny, síntesi i avaluació de nous composts bioactius.

La recerca, amb el títol de 'Cell uptake and localization studies of squaramide based fluorescent probes', estudia els mecanismes d'entrada i distribució dels medicaments a l’interior cel·lular. La informació sobre l'activitat que desenvolupen els components a la cèl·lula és molt valuosa per millorar el disseny i l’activitat de la nova molècula activa.

La investigació, dirigida pels doctors Carmen Rotger i Antoni Costa, ha permès sintetitzar dos nous composts cicloescuaramídics fluorescents, que han estat utilitzats com a sondes per estudiar el seu procés d’entrada i distribució a l’interior cel·lular. S’ha observat que les dues sondes, anomenades C2-BDP i C2-FITC, penetren ràpidament a les cèl·lules.

Interior cel·lular
L'estudi ha determinat que una vegada a l’interior cel·lular les sondes s’acumulen en determinats compartiments subcel·lulars. Els estudis realitzats amb la sonda C2-BDP indiquen que aquest compost es localitza als endosomes tardans i resta al llarg del temps en aquest orgànul.

Així, d'acord amb la investigació, pel seu comportament intracel·lular i per les excel·lents propietats fotoquímiques, el C2-BDP pot ser utilitzat com un marcador ràpid, estable, altament fluorescent i selectiu d’endosomes tardans en cèl·lules vives.