algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Ciutadans de 15 municipis hauran de pagar l’impost: la seva aigua del grifó no és apta per al consum

L’argument donat pel Govern per justificar que els envasos d’aigua es podrien gravar amb els nous imposts perquè la població té l’alternativa de beure aigua del grifó no és del tot cert. Almenys en 15 municipis de Balears, les darreres anàlisis de qualitat elaborades pel Ministeri de Sanitat posen de manifest que l’aigua corrent que se subministra no és apta per al consum. I, per tant, els seus habitants no tenen alternativa: hauran de pagar sí o sí l’impost d’envasos de begudes per poder beure aigua, llevat que tinguin cisterna o que finalment no s’apliqui.

El Sistema d’Informació estatal  d’Aigua de Consum (SINAC), dependent del Ministeri de Sanitat, analitza periòdicament la qualitat de l’aigua de la xarxa de subministrament. En els seus darrers informes, basats en controls que es feren entre el darrer trimestre de l’any passat i el primer d’enguany, s’aprecia que als municipis d’Alcúdia, Ariany, Costitx, Felanitx, Manacor, Santa Margalida, Santanyí, Sineu i Vilafranca (a Mallorca), al Castell, Ciutadella i Maó (a Menorca), a Sant Josep de la Talaia i a Santa Eulàlia del Riu (a Eivissa) i a Formentera hi ha zones on l’aigua de la xarxa d’abastiment “no és apta per al consum”. Concretament, aquesta situació es detecta en 32 nuclis urbansque depenen d’aquests 15 municipis de Balears.  Així, per exemple, en el cas de Manacor, les anàlisis mostren que no és apta per al consum l’aigua que se subministra al nucli urbà de Manacor i a la zona de l’Illot i Cala Morlanda, mentre que sí que ho seria a la resta de nuclis que en depenen, com Portocristo i Son Macià, per exemple.

L’informe també apunta quins són els paràmetres afectats que fan que l’aigua de la xarxa no sigui apta. Normalment és per excessos de clorur, nitrat, sodi, bor o sulfat. En el cas del sulfat, el Govern mateix recomana que ni els nadons (que s’alimenten amb llet artificial)ni la gent gran beguin aigua amb elevat contingut de sulfats. Quant als clorurs, les persones més sensibles a l’aigua amb altes concentracions són els nadons i les persones grans amb problemes de salut. I pel que fa als nitrats, ho tornen a ser els nadons, les embarassades i col·lectius amb problemes de salut.

La població d’aquests 32 nuclis, per tant, no tindrà més remei que comprar aigua potable i, en conseqüència, es veurà afectada  per l’impost sobre els envasos de begudes que tramita el Govern. Aquesta normativa, ara aturada al Parlament, preveu que les botelles d’aigua de mig litre estiguin gravades amb 4,2 cèntims; les de litre i mig, amb 5,5 cèntims, i les garrafes de cinc litres, amb 10,1 cèntims. El partits de l’oposició, contraris a l’impost, han demanat que almenys no es gravi l’aigua. De fet, el PSIB té esmenes presentades en aquest sentit.

Precisament el portaveu adjunt d’aquest grup al Parlament, Vicenç Thomàs, considera que les dades del Ministeri de Sanitat desmunten l’argument del Govern per justificar que l’aigua no fos exclosa de l’impost perquè els ciutadans en podien beure del grifó. El socialista entén que aquesta alternativa desapareix per als habitants dels 32 nuclis on l’aigua de la xarxa no és apta per consumir-la. A més a més, recorda que l’Executiu del PPtambé ha incrementat el cànon de sanejament d’aigües un 30% i, per tant, l’aigua corrent que es plantejava com a alternativa és més cara. “Aquest Govern apuja l’aigua i no és capaç de garantir aigua potable a través de l’aixeta”, va sentenciar el diputat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Solleric, fa mes de 10 anys

Biel a canostra bevem "aigu" i no per això xerr una llengua diferenta a tu. I si els valencians tenen problemes d'aigua no és culpa dels catalans sinó de voler fer macrourbanitzacions per milers de persones on no hi ha aigua abastament, a l'antiguitat les ciutats les construien a prop de rius o altres fonts de subministrament suficient per els seus habitants i no a zones hermes com han volgut fer a València.

Valoració:2menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 10 anys

En es municipi de Sant Joan de Labritja pot ser apta pes consum, però no té bon gust ni de bon tros

Valoració:0menosmas
Per Biel, fa mes de 10 anys

Perdó, vui dir: que ses catalans no li varen voler fer als valencians es plá hidrológic Nacional i amb aquest motiu tenen problémes de aigo

Valoració:-4menosmas
Per Biel, fa mes de 10 anys

A Mallorca qui diu "aigua?". Noltros diem S´aigo. Que no som catalans importats. Ses valencians no tenen aigo perque ses catalans li varen voler fer el plá hidrológic Nacional. Tots noltros que som, "cosins" de ells o feim de "cosins" dels catalans?

Valoració:-6menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 10 anys

L´aigua de Cala LLombards es salmorra ses plantes protesten cuan estig regant, i rentadoras i rentavaixelles no vos dig, cada any es suministrador mos avisa que no es bona pel consum huma´, pero com els antics mallorquins varem fer un aljub, i ancara que plou poc al Sud tenim per beure tot l´any.
Aixo´ se diu previsio´ de futur, Sr.Baussa no tot s´arretgla amb imposts, i castigant la
butxaca dels contribuients Sr, Vidal voste n´hes part tambe.

Valoració:2menosmas
Per Miquel (biòleg), fa mes de 10 anys

ALERTA amb la informació apareguda o de com s'escriu. L'aigua de Sineu és, en general. La revista local 'Díngola' de Sineu ja va publicar un ample reportatge sobre això. Vull dir, que la interpretació de les anàlisis no és una cosa frívola i no es pot fer referència només a criteris periodístics o mediàtics per a donar veredictes: nitrats a l'aigua de Sineu n'ha ha hagut sempre, o a temporades, però no es pot generalitzar cap conclusió. L'aigua amb nitrats pot ser perillosa per nens i per embarassades, però si se'n consumeix molt a llarg termini. Un tassó d'aigua que es passi un poc de nitrats, per exemple, no és perillosa. És com un que es passa un poc de colesterol en sang i li diuen que demà es morirà: no, no es morirà demà, però si no va viu amb el temps la seva salud se'n pot resentir. Per tant, no hi ha cap urgència. Ara bé, si QUE S'HA DE FER UN ESTUDI SERIÓS, per exemple a Sineu, de com llevar aquests nitrats i de com millorar la qualitat de l'aigua: a la llarga tot això té conseqüències per a la salud. Però, resumint, no es pot crear alarmisme per això. L'aigua NO ÉS TÒXICA, per dir-ho d'alguna manera.

Valoració:-1menosmas
Per cabot d'aigua de grifó, fa mes de 10 anys

a l'enemic ...aigua de grifó! que vengui en Bauzá per Portocolom que el convidarem a beure un bidó d'aigua de grifó, veurà que compram garrafes a la botiga per vici, com si fos "moet chandom";

he dit aigua, volia dir "sal amb aigua"

quina barra!!!!

Valoració:2menosmas
Per Joana, fa mes de 10 anys

Ni l'aigua del grifó no haurien de fer pagar! Farta de comprar aigua mineral, m'han instal·lat un fiktre que ha costat 74 euros més la instal·lació.
I això que visc a Palma, oficiaalment, amb aigua potable, però és dolentíssima.

Valoració:6menosmas
Per jrbs, fa mes de 10 anys

I això és cert, l'aigua "potable" de 15 municipis no és potable??
I això son paràmetres europeus??
L'aigua corrent, que hauria de ser TOTA potable, és un gran negoci , una vegada mes pels especuladors.
Es curios que molts d'aquets municipis l'aigua potable és subministrada per "l'ificientissima " gestió privada, Font de beneficis...pels accionistes.

Valoració:7menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

Si no se disposa de aigua de pluja (cisterna) o aigua de neu lo
millor ês adquirir dîstil·ladors.

Ils dîstil·ladors sûn electrodomèstics mûlt coneguds fora de
Europa, excepte Anglaterra, îl cost ês de uns 80 à 250 dòlars
pêr aparell, i îl litro de aigua surt uns pocs cèntims de euro.

Cîrcar a google: water distiller.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente