“La taronja va més cara que la pinya tropical”

Al llarg dels darrers anys s'han arrabassat desenes de quarterades de tarongers

TW
5

“Cada quilo de taronges va a 1 euro, i el quilo de pinya tropical, a 0,80 euros. Això és el que passa amb els cítrics d’aquí”. Són les paraules de Josep Jiménez, un pagès que conra una finca de tarongers situada entre Inca i Muro, al costat del puig de Santa Magdalena. La paradoxa –el fet que un quilo de fruita collida a milers de quilòmetres de Mallorca sigui més barat que un quilo de taronges de Muro– explica per què al llarg dels darrers anys s’han arrabassat desenes de quarterades de tarongers. O per què abunden les imatges com la de dalt, amb horts de cítrics amb el fruit en terra podrint-se.

Jiménez ha collit enguany unes 500 tones de taronges. L’any passat foren unes 750. “És cert que la producció ha disminuït una mica; ara bé, el problema no és aquest, sinó el preu”, assenyala Jiménez, qui assegura que els majoristes li compren el quilo a tan sols 0,20 euros. “El consumidor paga 0,90 cèntims o un euro per quilo, però. Des de la finca fins al supermercat el preu puja un 500 o un 600 per cent. És una vergonya. Acabaran amb l’agricultura mallorquina”, critica Jiménez. “En quatre anys em retiraré i ja veurem qui tindrà cura dels arbres”, sentencia.

Xisco Català també conra tarongers. Té una finca a la carretera de Palma a Bunyola i una altra a Sencelles. “De cada pic en quedam menys, les finques productores es van perdent”, apunta, i posa l’exemple de dos horts de cítrics entre Bunyola i la Indioteria on en els darrers anys han arrabassat quasi un centenar de quarterades d’arbres. Català sosté que ara hi ha a Mallorca menys finques de producció de cítrics que fa deu anys, “tot i que la població ha augmentat 200.000 o 300.000 persones. “Duen molta de taronja de fora de l’Illa i en algun cas la fan passar com si fos d’aquí”, revela, però es nega a donar-ne noms.  El “problema”, indica, es troba “en la concentració de comercialitzadors, està en mans de dos o tres que n’imposen els preus. Duran la pagesia a la ruïna”.

“És més necessari que mai que el mercat sigui transparent i s’evitin aquests abusos. Els intermediaris no tenen per què guanyar-hi tant quan el pagès hi perd doblers o gairebé n’hi perd. De cada vegada hi ha un enriquiment més gran per part del comerciant, a costa del productor i del consumidor”, observa Biel Torrens, secretari de la Unió de Pagesos. Torrens denuncia “la inoperància” de l’Administració i el Tribunal de la Competència per “permetre aquests abusos” i aposta per “fomentar els canals curts de comercialització”. “Intermediaris n’hi ha d’haver, però quan s’escurça la distància entre productor i consumidor el preu és més avantatjós per als dos”, sentencia.

La vall de Sóller, a la deriva

La producció de taronja a Sóller va amb un sistema diferent, de petits horts. Molts també estan abandonats. Tot i que la campanya encara no ha acabat, Jaume Orell, el president de la Cooperativa, avançà que enguany s’esperen recol·lectar uns 600.000 quilos. “Fa deu o dotze anys en recollíem uns 2 milions, la cosa ha baixat moltíssim. Ara just hi ha beneficis”, relatà.