cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

Salinas ofereix la seva col·laboració a Bauzá des de la “llibertat”

El nou bisbe de Mallorca assegurà, durant l’homilia de la presa de possessió com a màxim responsable de l’Església de Mallorca, que les autoritats han de treballar per ajudar la família, “esperança de la societat”

22428
Salinas saluda Bauzá i la resta d'autoritats.Fotos: T.Ayuga. | Ferran Aguiló

El nou bisbe de Mallorca, Xavier Salinas (València, 1948), oferí la seva col·laboració al president del Govern balear, José Ramón Bauzá, "des de la llibertat i la veritat pel bé comú del nostre poble". Així ho posà de manifest durant l'homilia que pronuncià en la seva presa de possessió com a màxim responsable de l'Església a l'Illa.

Monsenyor afegí que la comunitat cristiana, a part d'oferir a les autoritats la seva complicitat, els reclama que "reconeguin i ajudin la família, l'esperança de la societat". Després d'aquestes paraules, Bauzá oferí la seva impressió sobre el nou prelat valencià, a qui qualificà "d'obert, molt proper i dialogant" cap a les inquietuds dels mallorquins.

Durant l'homilia, Salinas descrigué la Diòcesi com "de fortes arrels cristianes, marcada per grans canvis socials i culturals, que presenta reptes i desafiaments múltiples davant els quals urgeix revifar l'impuls dels orígens" i "es tracta de reviscolar el do de la fe". L'homilia de Salinas va ser en català adaptant les terminacions verbals al balear i només en un moment del discurs, quan es dirigí al nunci, utilitzà el castellà.

En la mateixa línia, l'Església mallorquina suplicà durant el torn de pregàries a Déu perquè "el poble mallorquí no renunciï mai a les seves arrels d'identitat, defensi els seus drets amb fermesa i convicció i lluiti per un futur on tothom estigui integrat, sigui d'on sigui".

El nunci, Renzo Fratini, durant les seves paraules, va fer referència "a la pèrdua del sentit d'allò sagrat" i que el missatge que Benet XVI volia transmetre a Salinas era la necessitat "d'evangelitzar" i portar "Crist als qui no el coneixen" i que, per això, confiava en ell per dur endavant "les feines pastorals a Mallorca".

Salinas, durant el sermó, no oblidà tampoc els "fidels laics", a qui dirigí les següents paraules: "Teniu la gran tasca de ser testimonis de l'art de viure que Crist ens ensenya, en el cor mateix de les realitats humanes". Afegí que "és l'Església Santa i sempre necessitada de purificació, ja que abraça en el seu si els pecadors i cerca sense descans la conversió i la reconversió".

El nou bisbe es definí a ell mateix com magister fidei et doctor veritatis. Apuntà que totes les seves activitats hauran d'estar ordenades a aquesta missió. A parer seu, "el nostre món té necessitat que li parlin de Déu, una missió que no ha d'estar subjecta a les efímeres modes culturals, sinó que ha de ser impulsada per aquella llibertat que només la certesa de pertànyer a Déu pot donar".

Tampoc no faltaren ahir dematí a la Seu les paraules del degà president del capítol de la Seu, Joan Bauzà, durant la missa d'inici del pontificat de Salinas. Monsenyor Bauzà assenyalà que "Mallorca estima la Seu, i dic ara ‘seva', don Xavier, perquè és ara la cadira el seient litúrgic per antonomàsia, la càtedra". Aquestes varen ser les paraules del degà després que el prelat ocupàs la cadira que des de la fugida de Jesús Murgui, el juliol passat, ningú no havia ocupat i rebés el bàcul de bisbe.

Per a la nova missió que Déu li ha encomanat, Salinas assegurà que invocarà la Mare de Déu de Lluc.  També digué que du en el cor les Mares de Déu de la Cinta, Blanca, de les Neus i dels Desemparats. Precisament avui, Salinas presidirà la primera missa com a bisbe al santuari de Lluc a les 11.

Bisbes i cardenals, amb el nou prelat

El nou bisbe de Mallorca, rebé el suport de 24 bisbes i 2 cardenals durant la presa de possessió, que començà a les 11 del dematí amb la seva sortida del Palau Episcopal i que durà més de dues hores i mitja.

El bisbe, encara electe, sortí del Palau, acompanyat pel Nunci, Renzo Fratini; el bisbe metropolità de València, Carlos Osoro; el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i el cardenal emèrit de Barcelona, Ricard Maria Carles, en direcció a la Seu. Durant el breu recorregut, estigué acompanyat per diferents famílies mallorquines, com la Janer-Blanes i la Ramis- Dols. Un cop a la porta principal de la Catedral, l'administrador diocesà, Lluc Riera, el presentà a les autoritats, com també al Col·legi de Consultors. Entre d'altres, Salinas va ser rebut pel president del Govern balear, José Ramón Bauzá; la presidenta del Parlament, Marga Durán; la delegada del Govern, Teresa Palmer; el batle de Palma, Mateu Isern; el comandant general, Adolfo Orozco, i la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom.

Posteriorment, el bisbe electe entrà a la Seu, on Fratini el presentà al degà president de la Catedral, Joan Bauzà, i a la resta de canonges. El degà president, presentant la Veracreu a la veneració de Salinas, li oferí el salpasser amb l'aigua beneïda, amb la qual el prelat s'aspergí a ell mateix i als presents. Just en aquest moment sonà N'Eloi, la campana major de la Seu que només sona en ocasions molt especials.

A continuació, es dirigiren tots en comitiva cap a la capella de la Puríssima i a la sagristia dels Vermells, on es revestiren per iniciar la cerimònia litúrgica.

Un total de 24 bisbes, 2 cardenals i 350 capellans acompanyaren des de l'altar Salinas durant tot el protocol de presa de possessió. Després d'unes paraules de benvinguda, varen ser presentades al Col·legi de Consultors les Lletres Apostòliques, amb les quals Benet XVI nomenà bisbe de Mallorca Salinas. Acte seguit, el nunci convidà el nou bisbe a asseure's a la càtedra episcopal. Ja assegut, rebé el bàcul, de mans de Fratini, per poder guiar els mallorquins pels camins de l'Evangeli.

Acte seguit, es realitzà la resta de la missa, en què no faltaren lectures de Sant Joan i del profeta Isaïes. Pel que fa als càntics, els Blauets de Lluc i els cors de la Seu aportaren l'apunt musical a la cerimònia, que es completà amb l'acompanyament de l'orgue.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per dertusa, fa mes de 11 anys

esperam que ho faci bé, aquest bisbe.
A Tortosa ja va tenir problemes.

Valoració:3menosmas
Per Rafa, fa mes de 11 anys

Curioso. A la mayoría de los fenómenos de más abajo les importa un pimiento el mensaje del obispo. Lo único que les importa es la lengua utilizada para transmitirlo.

LA linea que separa el fanatismo de la estupidez es confusa

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 11 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:15menosmas
Per beato pepero, fa mes de 11 anys

A ver si aprende pronto a hablar en Mallorquín, porque el valenciano que utilizó el otro día chirriaba bastante. Para eso, mejor que hable en castellano.

Valoració:0menosmas
Per Pancrasi, fa mes de 11 anys

Catalina; quedes retretada, lo què dius t´ho has d´´ aplicar a tu, demostra què no estàs informada, ets un zero en cultura, i el teu fanatisme etspanyol és ranci i
pudent! Posa´t a estudiar!

Valoració:4menosmas
Per Na Catalina,, fa mes de 11 anys

¡¡¡¡¡SALINAS........!!!!!!!! sa politica en es congres de diputats !!

No som ni tenim res a veure amb sa invent des pastissos catalans..mai, mai, mai..Arruuuuuuix a tot es pancatalanisme.

Valoració:-17menosmas
Per Llibertat per a tots, fa mes de 11 anys

Si perque passen per alt, que la seva llibertat acaba on comença la dels altres.

Valoració:1menosmas
Per We are not spanish. FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS, fa mes de 11 anys

https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Support the People of Catalonia in their effort to decide their own future.

Signam aquesta petició al govern dels EUA per a fer respectar els drets democràtics i nacional del nostre poble i explicam la nostra causa a tot el món.

Valoració:4menosmas
Per ianekin, fa mes de 11 anys

Quan l'església o el PP utilitzen la paraula "llibertat", ja tremol.

(Església: lloc on pots "exercir la teva llibertat" per entrar-hi els teus fills menors d'edat sense el seu consentiment i sense que t'informin suficientment de les conseqüències que això te, però no pots "exercir la teva llibertat" per treure'ls si així ho desitges... com es menja?)

Valoració:1menosmas
Per Cucala., fa mes de 11 anys

Crec que aquesta salutació és instintiva i molt pròpia del gènere humà. Indis americans, Jaw!, pagesos quan es troben Uep!...mariners i pescadors que es saluden de lluny... i braç a l'aire!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente