Els mercadets d’encants o de segona mà han estat des de sempre un indret on trobar objectes i detalls que difícilment es podien aconseguir en un altre lloc. Però l’inici i la consolidació de la crisi econòmica que començà el 2008 ha donat un canvi de sentit en aquests indrets, que encara mantenen, malgrat tot, l’essència inicial.
L’afluència de públic és major, com també ho és la de venedors. A Mallorca, i en concret a la Part Forana, els diumenges hi ha dos polígons que cobren vida, i això és un fet inusual en un dia festiu. Consell i Marratxí organitzen els seus respectius mercats de segona mà que, paradoxalment, no entenen de crisi. Tenir-hi un lloc de venda no és tasca fàcil. I és que són molts els ciutadans que han optat per posar a la venda aquells objectes que ja no necessiten per obtenir alguns ingressos. A Consell, la llista d’espera setmanal és d’entre 40 i 70 persones, segons explicà la regidora de Mercat, Margalida Llabrés. A Marratxí, hi ha fins a 700 venedors esperant un lloc fix.
Tanmateix, moltes d’aquestes persones poden acudir al mercat de manera eventual, amb la prèvia autorització, mentre esperen la concessió.
Actualment, el mercat de Marratxí, que es creà fa tres anys i que ja està consolidat, aplega 300 venedors. El de Consell, un dels més antics de l’Illa, té 220 venedors fixos i 100 de lliures, és a dir, les places que es renoven i ofereixen cada setmana. De dilluns a dimecres, per als consellers; i els dijous, per als venedors de fora. A partir de divendres i fins diumenge a primera hora del matí, les persones que han quedat sense lloc poden optar a una parada si es produeix cap baixa.
De moment, cap dels dos ajuntaments no es planteja ampliar el nombre de parades. La regidora de Consell explicà que el polígon “ja està ple”, de manera que no poden donar més espai al mercat. Actualment, els llocs de menjar són els que estan més restringits, perquè només n’hi ha una petita quota, i els establiments de Consell tenen preferència.
Els articles que es posen a la venda en els mercats d’encants són molt variats. Margalida Llabrés reconeix que, en els darrers anys, “hi ha molt de moviment entre les parades de roba de segona mà, que abans eren més esporàdics”. També a Marratxí són molts els que es decanten per aquest tipus d’articles. Aquest darrer mercat, malgrat els pocs anys d’existència, rep entre 5.000 i 7.000 visitants cada diumenge.
El regidor de Comerç, Joan Femenias, valora de manera positiva l’experiència, ja que “no suposa cap cost a l’Ajuntament i, en aquest temps de crisi, és una manera d’ajudar molts ciutadans a subsistir”. A més, el mercat de Marratxí disposa de parades de fruites i verdures, que també tenen bona acollida.
Preus
Amb tot, els consistoris cobren una taxa als venedors. A Marratxí és de 4,40 euros per cada lloc de 10 metres quadrats. A Consell, els venedors paguen 8 euros per diumenge –a totes les parades–, i la quota anual, que es renova per desembre, és de 400 euros.