Aprendre un ofici treballant

La formació d’Amadip per a discapacitats intel·lectuals els permet aconseguir en molts casos un treball remunerat

TW
2

Demà és el Dia internacional de les persones amb discapacitat. A dBalears hem volgut conèixer de primera mà com afecta la crisi a aquest col·lectiu i com els més joves intenten adaptar-se en el mercat laboral. Hem anat fins a l'organització no lucrativa Amadip Esment i la responsable de Formació, Carme Calafat, ens ha mostrat com ho fan.

El primer que diu és que donen suport a aquells que tenen la certificació oficial de l'Institut Balear d'Afers Socials que els reconeix una discapacitat intel·lectual, però que sobretot se centren en els joves de setze anys que no han pogut aprovar l'ESO.

La responsable assegura que la seva feina és "fer el trànsit de l'escola al món laboral". "La formació consisteix a aprendre a treballar treballant. Els al·lots tenen dues hores setmanals de teoria, però la resta és pràctica en el perfil professional que hagin triat", afegeix. A la seu de Son Ferriol fan un curs d'impremta, dos de cuina, un de restaurant i bar, un de neteja en allotjament i dos de jardineria. La mitjana de duració de la formació és de tres anys.

D'un any a tres mesos

Calafat lamenta que la crisi també ha afectat Amadip. "Les administracions són les que paguen la formació amb subvencions públiques i ja n'han retallat el pressupost. Abans subvencionaven cursos d'un any i enguany només han subvencionat els de tres mesos. No hi ha temps suficient perquè una persona amb discapacitat es formi", assegura.

Pel que fa a l'accés al mercat laboral, la responsable apunta que "allò habitual no és que aconsegueixin feina estable, sinó treballs temporals", i comenta que un cop feta la formació "tenim identificats els que consideram que estan preparats per treballar i intentam que encaixin en un lloc de feina". Als que necessiten més suport, en canvi, els trobam cabuda a les diverses empreses d'Amadip, ja que és un centre especial de treball.

Les feines més habituals són d'ajudants de jardineria, de sala de restaurant, cafeteries i cuines d'hotel, de neteja i bugaderia, de reposadors i de maleters a l'aeroport. Un 70% dels que s'han format tres anys ha trobat treball.