La casa de neu d'en Galileu, recuperada
Quatre segles després de construir-se, el Consell restaura la instal·lació que durant molts anys es va utilitzar per emmagatzemar-hi neu
La Casa de Neu d'en Galileu es troba en el punt més alt de Son Massip a Escorca. | magdalena serra
Antigament, el gel era un bé molt preat, pràcticament considerat un producte de luxe, i eren pocs els que podia aconseguir-lo. Per capturar la neu es van construir a principi del segle XVII diferents cases de neu, estructures que permetien que s'hi emmagatzemàs gel per vendre'l a empreses farmacèutiques i a gelateries. Fins a la segona dècada del segle XX fou un ofici tradicional que va originar una gran activitat econòmica, però amb l'arribada de la fàbrica de gel d'Inca s'abandonà de manera progressiva.
Ara, quatre segles després de construir-se, el Consell de Mallorca ha finalitzat la restauració de la casa de neu d'en Galileu, una instal·lació que representa a la perfecció la tipologia de cases de neu i es va edificar el 1692 a la finca de Son Massip, a Escorca, de la mà d'Antoni Català, conegut com Galileu, i es va abandonar de manera definitiva el 1908.
La casa de neu d'en Galileu està formada per un pou de pedra de forma el·líptica i de gran profunditat, on s'emmagatzemava el gel, i per un refugi on els treballadors, que convertien la neu en gel, es protegien el fred. Els neveters, com es coneixien aquests treballadors, s'encarregaven de trepitjar la neu fins que es transformava en gel, i l'emmagatzemaven dins el pou, protegint totes les capes amb carritx. Quan es necessitava gel, els neveters en tallaven del pou i la baixaven fins a Palma amb l'ajuda d'una somera.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Primer comiat a Manel Domènech
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
està be que hi hagi una escola de margers, però perque no en fan una d'asfaltar carreteres¡, o una de electricistes etc. Podem pensar que fan una competència deslleial als professionals de l'ofici. que no tenim dret noltros de que el consell pugui esser client nostro