Triomfen les ànneres de plàstic

La prohibició d'utilitzar animals en festes en què puguin patir ferides o la mort no és un problema a la Colònia de Sant Jordi. La tradicional amollada d'ànecs s'ha adaptat a la llei i ha estimulat la participació familiar

La gent es col·locava prop del vaixell per intentar agafar algun premi | Foto: J.Sitges

TW
0

La tradicional amollada d'ànneres de la Colònia de Sant Jordi s'ha adaptat completament a la nova moda de llançar ànecs de plàstic a la mar, en substitució de les ànneres vives. Cinc anys després de prendre aquesta decisió, arran de les denúncies fetes per associacions protectores d'animals, el poble ha convertit una festa en què participaven només joves nedadors en una activitat familiar per a totes les edats.

Sense cap incident

Lluny de la polèmica que es viu en altres festes de format similar, com l'amollada d'ànneres de Can Picafort, els coloniers i tota la gent que va voler formar part de l'acte d'ahir es conformaren amb els premis que s'obtenen amb cada ànec. Quinze bitllets de cinc euros, cinc de deu euros, botelles de vi, melons i gasoses es convertiren en els preuats tresors que els participants obtingueren després de lluitar dins l'aigua amb la resta de gent durant els vint minuts que durà l'amollada d'ànecs.

El batle de ses Salines, Bartomeu Lladonet, es va mostrar molt satisfet per aquesta celebració i va voler "agrair personalment la màxima participació de tota la gent de la Colònia de Sant Jordi en aquestes festes, perquè sense ells no es podrien fer coses com aquesta". Fa cinc anys, però, ningú no hauria considerat l'acte d'ahir com una celebració normal. En un fet sense precedents, l'Ajuntament de ses Salines i la Junta de Districte de la Colònia de Sant Jordi decidiren l'any 2005 substituir per rèpliques de goma els ànecs vius que durant dècades havien centrat la tradicional amollada d'ànneres" de les festes de la Colònia de Sant Jordi. Les autoritats locals eliminaren els animals d'aquesta festa arran de la sanció de 1.500 euros que un any abans els va imposar la Conselleria d'Agricultura i Pesca.

La multa va ser aplicada després que l'Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals (ANPBA) denunciàs l'esdeveniment en base a la Llei de protecció d'animals, que prohibeix expressament "l'ús d'animals en festes o espectacles públics en els quals aquests puguin ser objecte de mort, tortura o maltractament". Així doncs, les de plàstic s'han convertit en una celebrada solució per a la festa que ha permès acatar la llei i intentar seguir amb la tradicional amollada de la Colònia. I és que, si haguessin continuat amollant animals vius a l'aigua, la sanció econòmica de l'Administració hauria estat encara més gran per reiteració i hauria augmentat any rere any.

Precedents

Fa cinc anys l'amollada d'ànneres de Can Picafort, a Santa Margalida, estava en la mateixa situació que a ses Salines. El Consistori viler va pagar la darrera sanció imposada pel Govern balear el 2004. Els 9.000 euros de la multa varen ser suficients perquè l'Ajuntament decidís suspendre la festa, que tanmateix continua celebrant-se amb animals vius sota l'organització d'un grup anònim de veïns.