Les denúncies per càstigs físics a menors pugen un 21% a Mallorca

La manca d'atenció als infants és la variable que any rere any registra més denúncies, segons les dades del Consell

Els menors són els més vulnerables enfront als abusos | Foto: VASIL VASILEV

TW
0

Cada any es registren a Mallorca unes 2.100 denúncies de casos de maltractament a menors, xifra que inclou des de l'abandonament a l'abús sexual, i que han augmentat notablement en els últims tres anys en els casos de maltractament prenatal (26%) i físic (21%) i de negligències físiques (26%).

Segons dades aportades pel Consell de Mallorca, que distingeix vuit tipologies diferents de maltractament: abandon, maltractament prenatal, maltractament físic i psíquic, abús sexual, explotació sexual, negligència física i negligència emocional, al que s'afegeix un altre apartat per a la resta d'agressions (937 el passat any).

Les negligències (deixar d'atendre les necessitats del menor) són les que registren més denúncies any rere any, i, en concret, les de caràcter físic han augmentat en l'últim trienni en passar de 367 el 2007 a 464 el 2009. Les emocionals, tanmateix, s'han reduït en un 10,37 per cent.

També són nombroses les denúncies per maltractament físic que van assolir les 118 el 2007 i van passar a ser 143 el 2009; el psíquic també ronda el centenar, si bé ha descendit des de 2007 un 10,48 per cent, en passar de 124 casos a 111 el 2009.

Una altra de les xacres més significatives que sofreixen els menors a les Illes és l'abús sexual, que es manté en una mitjana de 100 casos cada any, si bé el 2009 es va registrar un lleuger descens en caure per primera vegada en tres anys a 98 casos denunciats. Aquestes xifres, no obstant això, col·loquen les Balears al capdavant de l'Estat.

L'abandonament continua sumant uns 120 casos anuals sense amb prou feines alteració.

Amb xifres menors, però amb increments més notables apareixen en la classificació dels casos atesos per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) les denúncies per maltractaments prenatals, que han passat de ser 19 el 2007 a 24 el 2009.

Més marginals són els casos d'explotació sexual registrats pel Consell de Mallorca, que es mantenen amb una mitjana de sis a l'any i que, entre 2007 i 2009 han baixat un 14,29 per cent.

Per fomentar que tots els casos de maltractament contra menors surtin a llum i aconseguir finalment eradicar-ho, a les Balears s'han posat en marxa nombroses campanyes, sobretot en l'aspecte relacionat amb els abusos sexuals, que han estat impulsades per l'Associació Xarxa d'Ajuda a Al·lots Abusats.

Entre elles destaquen el programa escolar basat en un conte en el qual la protagonista és una al·lota que aconsegueix enfrontar-se a l'abús d'un familiar i que tracta d'explicar als més petits que s'han de reafirmar en el seu dret a dir que no davant d'un hipotètic xantatge sexual.

Un altre programa dirigit a menors, pares i familiars s'ha desenvolupat mitjançant dibuixos publicats en mitjans de comunicació i realitzats per menors víctimes de maltractaments.

Balears també va aprovar fa poc més de mig any el seu primer protocol comú per actuar davant de casos de maltractament i abusos a menors i s'ha adherit al registre unificat nacional de notificacions de maltractaments infantils.

Aquest protocol va ser elaborat i firmat pel Govern en col·laboració amb els quatre consells insulars i fixa els camins que s'hauran de seguir davant qualsevol cas de maltractament infantil que es produeixi a les illes.

Així mateix, s'ha creat un programa denominat "Atura't" destinat a menors que abusen o en maltracten altres menors i que han de complir una mesura judicial per estar implicats en un cas. L'objectiu és evitar la reincidència.

La Universitat de les Illes Balears (UIB) també s'ha bolcat en aquesta problemàtica i aquest any ha duit a terme el seu primer postgrau per formar experts contra el maltractament i els abusos a menors.