Objectiu per al 2020: millorar Cala Millor

Consell i ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç s'impliquen en la reconversió de la tercera zona turística de l'Illa

Diferents imatges i plànos de l'ambiciós projecte de reconverció de la zona costera de Cala Millor. | Foto: CdM

TW
0

La reconversió i millora territorial de la zona turística de Cala Millor ja té uns objectius ben marcats. Així ho presentaren ahir a l'auditori Sa Màniga el Consell de Mallorca i els dos ajuntaments implicats, el de SantLlorenç des Cardassar i el de Son Servera. Els tècnics del departament de Territori del Consell mostraren les línies mestres de l'avanç del pla de reconversió i millora territorial, un projecte que es presentà "perquè ara és l'hora d'opinar i fer propostes per millorar Cala Millor", assenyalà la consellera Dubon. Segons explicà el tècnic del Consell, Biel Horrach, "es tracta d'una zona costanera que va des de Cala Morlanda fins a la Costa del Pins i que s'ha format de manera desconnectada". És una destinació madura que encara conserva un entorn agroramader, que el projecte de futur pretén utilitzar per fer-ne una destinació diferenciada.

Actuacions

Una xarxa de vies per a vianants i ciclistes, unificar les zones verdes, un gran parc turístic central amb equipaments esportius i d'oci, la possibilitat d'aprofitar les aigües depurades per fer un parc de llacunatge per a la fitodepuració de les aigües i retornar la zona dunar a la primera línia de mar són alguns dels exemples d'aquest ambiciós projecte, que ahir va convèncer empresaris i polítics, tot i que, com assenyalà el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs, "ara sembla un poc utòpic, però en parlarem i el farem baixar a l realitat com més aviat millor".
La presidenta del Consell, Francina Armengol, que també fou present en la presentació del pla, manifestà que "aquest és un dia important per a Cala Millor, entre tots cal repensar el futur potenciant el que tenim.

Per això, cal la feina de tots, Consell, ajuntaments i associacions. Ara s'inicia aquest full de ruta per garantir el futur turístic de l'Illa i per millorar una zona madura com aquesta". El batle de Son Servera, Toni Servera, remarcà "la necessitat d'aquest pla per donar alternatives al turisme de sol i platja". La consellera Dubon indicà que "encara no hi ha un pressupost global del projecte, però sí que hi ha algunes actuacions que podrien iniciar-se l'any que ve i que ja han estat avaluades econòmicament".

Front marítim

La reconversió de tota la zona turística ha incorporat diferents estratègies per recuperar l'antic sistema dunar, eliminant l'actual passeig marítim i comunicant-lo amb els connectors i vies paisatgístiques per vincular-lo amb espais naturals territorials de segona línia i amb els parcs territorials, com els de la Punta de n'Amer i na Penyal. Un altre dels eixos bàsics amb els quals juga aquesta reconversió de la zona és la nova mobilitat turística que es veurà modificada amb l'arribada del tren tram a la zona. Per això, també s'ha fet molta feina per elaborar vies que puguin servir de connexió entre els diferents nuclis i zones i siguin preferencials per a vianants o ciclistes, tot aprofitant els camins rurals o l'adaptació de nous vials reconvertits per a aquests vehicles. En definitiva, es tracta de dos aspectes, com són la primera línia de mar i la manera d'arribar-hi, que poden donar un nou impuls a la tercera zona turística de Mallorca.