Un centre d'interpretació per a les Ufanes
El fenomen hidrològic de la finca del Gabellí Petit tindrà un espai d'informació i divulgació que, previsiblement, es començarà a construir després dels mesos d'estiu
Les fonts Ufanes constitueixen un fenomen natural únic a les Illes Balears | Foto: M. Serra.
Després d'anys de demandes fetes per l'Ajuntament de Campanet, falta poc perquè les fonts Ufanes tinguin un centre d'interpretació. Espais de Natura Balear, l'empresa pública vinculada a la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat que s'encarrega de la gestió de figures de protecció especial, té entre mans el projecte perquè el fenomen hidrològic es vegi reforçat amb aquest equipament informatiu i divulgatiu. El projecte, amb un pressupost de 70.000 euros, preveu convertir i reformar el refugi que els agents mediambientals tenen en l'actualitat dins el bosc proper a les Ufanes en un recinte que inclogui un centre de recepció, una sala audiovisual i una altra de didàctica i destinada a acollir una exposició explicativa sobre les fonts i la seva història.
Es preveu que les obres per reformar i millorar l'edifici s'iniciïn a final d'estiu perquè, en aquests moments, l'Ajuntament de Campanet tramita la llicència municipal del projecte. Francesc Morell (PSM), tinent de batle del Consistori campaneter, assegura "que el canvi de mans polítiques de la Conselleria de Medi Ambient ha propiciat l'assoliment del centre d'interpretació, perquè feia molt de temps que ho demanàvem i no ens havien fet cas mai". Morell explica que aquest equipament "oferirà informació als milers de persones que cada any van a veure les Ufanes i serà una eina que servirà per promocionar els recursos naturals, patrimonials i turístics del nostre municipi".
Millores
A més del centre d'interpretació, també està planejat que s'hi senyalitzi un itinerari, un camí per a vianants dins el bosc de la finca del Gabellí Petit, una mesura que ha demanat la Sala per preservar la flora present a l'indret. D'altra banda, ha quedat descartada, de moment, l'aplicació d'alguns mecanismes per regular les visites. Morell confessa que "és complicat gestionar-ho, atès que aquest fenomen hidrològic només es fa present uns pocs dies a l'any i resulta difícil dir a la gent que no pot passar i que hi ha de tornar un altre dia, però ho continuarem estudiant per trobar l'opció millor". Amb les millores en curs, les fonts Ufanes tancaran una dècada molt positiva, si pensam que l'any 2001 foren declarades Monument Natural i, el 2005, la Conselleria de Medi Ambient les adquirí i les posà a disposició del públic.
També a Illes Balears
- El PP defensa que només les llengües que són oficials «en tot un país» ho poden ser a Europa
- Jaume Carot, reelegit Rector de la UIB amb un fort vot de càstig
- El Parlament de les Illes Balears va ser la primera institució en demanar l’oficialitat del català a Europa
- L’Estat espanyol de dia fa feina pel català a Europa (i de nit la desfà)
- SIAU denuncia la situació d’exclusió de docents interins amb el català aprovat
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Quan es va comprar des Fonts Ufanes, Jaume Matas era el president i Jaume Font el conselelr de Medi Ambient,Legislatura 2003-2007.
Toni, l'edificació ja és allà, i la gent també és allà doncs quan brollen hi ha una gentada. Per tant tenim edificació ja existent i gentada, no creus que es pot aprofitar aquesta edificació ja existent per explicar a la gent que hi va perquè brollen ses ufanes, les causes físiques i altres detalls que pot ser interessen als ciutadans? I estic d'acord amb que s'hauria de regular el nombre de visitants però m'agradaria trobar-hi també algú que m'explicàs de què va el tema.
Repetim: no cal fer-hi cap centre de visitants. Això no lleva que, per suposat, òbviament i sense cap mena de dubte ni qüestionament crític, mai ningú no ho havia fet tan perfectament i insuperablement bé com ara. No obstant això, si algú se li ocorre que, per ventura, estaria bé regular-ne la freqüentació, idò, i només és un dir, que perdonin les autoritats i els seus ulls vigilants.
"El projecte, amb un pressupost de 70.000 euros, preveu convertir i reformar el refugi que els agents mediambientals tenen en l'actualitat dins el bosc proper a les Ufanes en un recinte que inclogui un centre de recepció, una sala audiovisual i una altra de didàctica i destinada a acollir una exposició explicativa sobre les fonts i la seva història". Això diu la pròpia notícia d'aquest diari: reformar el refugi dels agents mediambientals que ja hi ha dins el bosc proper a les Ufanes. Llavors, si la mateixa notícia ho explica tan bé, com és possible que hi hagi persontages dient barbaritats per aquí com que es construirà algo nou? Perquè la gent no llegeix abans de lladrar? Enhorabona a la Conselleria de Medi Ambient i endavant, ho estau fent molt bé.
És evident que n'hi ha que no llegeixen el diari, o bé venen per aquí per tocar els nassos. Si vos informàssiu abans de parlar veurieu que hi ha un edifici vell i abandonat a la zona que es reformarà per albergar aquest centre. Ni s'ampliarà ni es construirà res nou, de fet no se a quin diari és que surt la foto d'aquesta construcció antiga. I lo d'en mosca aquest criticant l'existència d'Espai de Natura què voleu que vos digui? Hi ha comentaris i opinions que a vagedes fan plorera més que altra cosa.
Seguint les indicacions de Mosca a partir d'ara el conseller i els directors generals hauran d'apagar els focs ells tot sols perquè sobren les empreses com Ibanat que s'en cuiden d'això fa anys i anys. Au idò, fora Ibanat i els polítics a apagar focs, no és això el que vols mosca? Quants de disbarats s'han d'escoltar a aquesta vida. Si sabessis a què es dedica espai natura no diries aquestes barrabassades, entre altres coses perquè des de fa molt de temps els treballadors d zones naturals protegides com del parc de llevant depenem d'espai natura, així com els de vigilància forestal depenen d'ibanat.
sempre hem de construir? sempre hi ha de haver més formigó: fonaments, forjats, teulades, xarxes d'instal·lacions, xarxes d'aigües brutes, aparcaments,...no pot quedar així tal com està ara, sense que ningú ho interpreti? anar allà i no veure res més que alzines, aigua, tan dificil és?
Des del punt de vista de la interpretació del patrimoni, la construcció en un espai natural com aquest d'un centre de visitants és molt qüestionable i el camp de la interpretació no es redueix a fer més i més centres d'interpretació. Per exemple, quan les fonts brollen, es podria montar una infrastructura informativa temporal, el cost econòmica i ambiental seria menor i l'eficàcia molt major. El mateix passa amb el centre de visitants que s'està fent al castell de Bellver. Realment s'havia de menester construir un centre de visitants defora del castell quan l'interior és ple de sales infrautilitzades? Valia la pena (a banda del polític de torn inaugurant el ciment) carregar-se el mirador i els pins per posar un casetó en el seu lloc? No hi havia cap més idea que no suposàs una agressió paisatgística?
què putes diu en mosca? però si s'han eliminat devers una dotzena de càrrecs des de que en Biel Vicens du medi ambient. Espai de Natura Balear du el tema dels parcs des de fa multitud d'anys. N'hi ha que sempre han de dir el doi de torn sense pensar amb el ridícul que fan.
És evident el nou tarannà des de que el PSM ha agafat la Conselleria, s'està fent una molt bona feina. Amb la meitat de càrrecs que abans s'estan aconseguint coses molt positives,