algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

L'oferta televisiva experimentarà encara un creixement substancial

Dels vint canals locals adjudicats per poder emetre en diferentes zones de Mallorca, des de dia 11 de gener només dos s'han posat en funcionament. La resta encara no es pot sintonitzar

A l'espera que es reconfiguri -a final de febrer principi de març- la situació actual dels canals que podem sintonitzar mitjançant el nostre televisor a Palma, de moment se'n poden veure un total de 31, si bé actualment hi ha espai perquè hi emetin fins a 35 canals. Per a cada cadena analògica que existia abans, ara n'hi ha quatre, si bé tècnicament se'n poden emetre fins a cinc.

Pel que fa als canals d'àmbit insular, cal destacar que n'hi ha quatre. Dos de públics, que corresponen a Televisió de Mallorca, i un altre que també és del Consell de Mallorca, però que no es difon. Pel que fa als privats, un és Canal 4 i l'altre és del Grup Serra, que, de moment, tampoc no retransmet.

Les cadenes que rebem a la televisió de ca nostra s'organitzen en quatre grans grups: estatals, autonòmics, insulars i locals. Tanmateix, fixem-nos un moment en els d'àmbit local. Hi ha adjudicat un total de vint llicències, però només dues empreses han posat en marxa els seus canals. Es tracta de Popular Televisió, que pertany a Iniciativas Radiofónicas y de televisión SA, i de TEVEI, de Falcó Producciones SL, ambdues pertanyents a la demarcació de Ciutat. Dins del gran grup de la TDT local a Mallorca hi ha cinc demarcacions: Palma (canal múltiple 41), Sóller (45), Inca (42), Pollença (46) i Manacor (canal múltiple 29). Cada una abasta una àrea d'emissió específica i disposa de quatre canals de la TDT. En principi, això vol dir que, per exemple, algú que viu a Esporles i que forma part de la demarcació de Sóller no podrà veure els canals locals de Ciutat. La realitat, però, sempre serà ben diferent.

Multiplicitat d'opcions?

La TDT ha millorat la qualitat d'imatge i de so en relació a l'analògica i està encaminada a oferir interactivitat amb el teleespectador. La idea és que a la llarga la televisió a la carta pugui ser una realitat. La nova "era" de la qual el president Antich parlava serveix per ampliar l'oferta audiovisual i perquè cadascú tigui més per triar a l'hora de canviar de cadena. Ara bé, fins a quin punt per a una sola zona com Sóller, Inca o Pollença són necessaris quatre canals locals? A part d'un tema de viabilitat econòmica, hi ha la incògnita de saber amb quins continguts es volen omplir aquestes freqüències? La TDT ha aportat quantitat -d'això no n'hi ha dubte-, però si ve acompanyada de qualitat en els continguts audiovisuals ja serà un altre tema que caldrà veure. De moment, els canals locals ja estan concedits. Ara bé, segons fonts de la Conselleria d'Innovació, Interior i Justícia, ells no tenen constància directa de si emeten o no, atès que cada adjudicatari, mentre compleixi les normes del joc, té via lliure per retransmetre o no.

L'única manera de saber si utilitzen la freqüència és fent un treball de camp, zona per zona. De moment, com puntualitzen des de la Conselleria, "cal donar estabilitat a la TDT i aconseguir que les coses funcionin". Amb tot, asseguren que "de ben segur d'aquí a un temps començaran les inspeccions i aquells que no emetin seran censurats". Allò esperable és que aquestes freqüències s'usin, però són molts els elements que ho fan dubtar.

La ràdio

Així mateix, l'encesa digital ha apropat la ràdio a les llars. En total, hi ha setze emissores que es poden sentir a través dels aparells de televisor, perquè cada canal de televisió pot penjar, a més a més, les seves emissores radiofòniques. Es tracta d'una tecnologia molt més senzilla que la de la televisió i que permet que una televisió, si així ho volgués, podria penjar "infinitat de ràdios".

Amb el pas del temps, la ràdio sobreviu per la seva immediatesa i senzillesa tècnica. En l'actualitat a l'illa de Mallorca, ja es poden sentir una gran diversitat d'emissores: IB3 Ràdio, Catalunya Ràdio, Ona Mallorca, RN1, RNE Clásica, RNE, Radio Marca, Radio Intereconomía, esRadio, Vaughan Radio, SER, 40 Principales, Cadena Dial, Onda Cero, Europa FM i Onda Melodia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 13 anys
TV3 SENSE CENSURA I TOTS ELS CANALS EN CATALÀ DE RÀDIO I TELEVISIÓ!
Valoració:6menosmas
Per balear, fa mes de 13 anys

El que s'ha de fer es a qui no emeti, retirar-li la llkicència, i sobreot a aquelles cadenes que no emetin i siguin de grups de dreta extrema que el senyor Matas es va encarregar d'adjudicar pocs dies abans de deixar la cadira
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente