nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Risc extrem d'incendis

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, anuncia l'alerta màxima durant aquests dies per una situació “extraordinària” a Balears

"No podem negar que, ara mateix, Balears es troba en una situació extraordinària de risc d'incendis". El conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Àngel Grimalt, anuncià que les Illes es troben en alerta màxima aquests dies perquè, després d'un hivern plujós i una primavera seca, les altes temperatures de l'estiu fan que les condicions ambientals de l'Arxipèlag siguin "especialment perilloses" perquè es declarin nous incendis forestals. El Ministeri d'Interior mantenia ahir les Balears en la zona d'alerta per "risc extrem".

Amb tot això, Grimalt va fer balanç de la campanya de prevenció durant aquest 2009, que fins ara ha estat un "bon any" en matèria d'incendis: des de l'1 de gener fins al 15 de juliol s'han sufocat 53 focs que han afectat un total de 23 hectàrees. "Aquesta és una xifra molt positiva just en un any que, per desgràcia, se'ns presenta molt complicat", sentencià el conseller.

Tot i que per s'ha previst un descens en les temperatures que desactivi l'alerta groga, tant des del Departament de Medi Ambients com des de la Conselleria d'Interior es mantindrà la vigilància per terra i aire; de la mateixa manera, tampoc no es descarta tornar a activar un dispositiu especial de vigilància per terra i aire en el cas que tornin a enregistrar-se fortes ventades com les de dissabte.

Miquel Àngel Grimalt aprofità per demanar a la ciutadania una actitud "extremadament cauta i responsable" amb les seves conductes mediambientals per tal d'evitar nous incendis. Segons el conseller, el 63% de focs són provocats per mals hàbits i negligències.

"Una simple llosca llençada on no toca o abandonar una botella de vidre a una zona propera a un bosc poden provocar un mal irreparable. Preguem a tothom que tingui la màxima cura possible i que donin l'avís a la mínima que vegin senyals d'incendi", digué Grimalt

Simultaneïtat dels focs

Però a la sequera i a les altes temperatures s'hi ha d'afegir una altra amenaça: la simultaneïtat d'incendis. Aquest problema es manifestà molt especialment diumenge, quan es va estendre un foc a una zona agrícola propera a l'Aranjassa i al nucli de Sant Jordi i gran part dels dispositius eren a Eivissa, controlant l'incendi que arrasà 5 hectàrees al municipi deSanta Eulàlia. "No podem fer res davant un problema com aquest", afirmà Grimalt. "No és un problema de mitjans, sinó de sort. És molt difícil actuar quan hi ha diversos incendis a la vegada", mantingué.•

Mobilització de 400 persones, quatre avions i cinc helicòpters

La mobilització d'efectius contra els incendis forestals a Balears reuneix unes 400 persones, quatre avions, cinc helicòpters, dues brigades helitransportades i sis autobombes de terra. Tot un desplegament que aquests dies es manté mobilitzat en el seu conjunt per afrontar qualsevol contingència.

Es tracten d'uns recursos humans i materials similars als de l'estiu passat i als quals es destinen prop de 9,3 milions d'euros per a prevenció i extinció.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, defensà que el procediment que se segueix a les Illes per "atacar" els incendis forestals té alguna cosa a veure amb el fet que les xifres sobre aquest tipus de succeïts s'hagin reduït de manera considerable durant els darrers anys.

Així, Grimalt destacà l'anomenat "despatx automàtic", en virtud del qual, quan es produeix un incendi, actuen "tots els mitjans a disposició en aquell moment".

El conseller va admetre que aquest procediment pot comportar dificultats en cas que es produeixi una simultaneïtat de focs en indrets allunyats entre si al territori balear.

El titular de Medi Ambient també va aclarir que el seu departament és el responsable en la competència de la gestió i coordinació en matèria d'incendis quan són declarats de nivell 0 i 1 en gravetat, mentre que la Conselleria d'Interior del Govern intervé quan s'arriba al nivell 2. Grimalt, a més a més, va explicar que enguany a les Illes només s'han declarat focs forestals de nivell 0 i 1, des quals la seva conselleria se n'ha encarregat de la gestió.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per stiff home de hareelson, fa mes de 13 anys
Idò i perque no dota als vehicles dels agents de medi ambient de Dispositius prioritaris, SIrenes aquest home, estant cansats de demanar-li i la resposta sempre es no!! quant s'ha preguntat el motiu la resposta ha estat molt forta, no volem "hombres de harrelson" ens feren arribar per part de la secretaria general. Això ha creat molt mal estar al cos. La veritat en grimalt no ho pot fer pitjor!!
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente