nubes dispersas
  • Màx: 19.09°
  • Mín: 13.93°
19°

Mort a les xarxes

Uns 60 dofins hi queden atrapats cada any. Ara, el Govern estudia com fer compatible l'activitat pesquera amb els hàbits dels cetacis, en una tasca conjunta amb l'Oceanogràfic de València

La Conselleria d’Agricultura i Pesca ha posat en marxa un pla d’estudi del hàbits del dofí mular (o mular tot sol, nom tradicional amb què aquest cetaci era conegut a Mallorca) per evitar que aquests animals quedin atrapats a les xarxes dels pescadors. Segons xifres de la Direcció General de Pesca, cada any se’n moren prop d’una seixentena d’una població total que es calcula que és d’un milenar d’exemplars.

De sempre, aquests animals han estat temuts ja que és habitual que intentin prendre el peix capturat. De fet, la Conselleria ha quantificat que els pescadors d’arts menors tenen un 6,5 de pèrdues a causa de la intereacció dels dofins, ja sigui per menjar-se el peix o per fer malbé les xarxes. Ara, mitjançant uns sensors acústics instal·lats al fons de la mar, que capten els sons, la Conselleria vol saber si la manera de moure’s dels dofins ve condicionada per la ruta que fan les embarcacions. "Amb aquest projecte –explica Patrícia Arbona, directora general de Pesca– volem aconseguir dos objectius: fer minvar les pèrdues econòmiques als professionals de la mar i reduir la mortalitat de dofins".

De moment, s’han instal·lat tres aparells submergibles a la reserva marina dels Freus de Formentera. Cada quaranta dies, la Conselleria recollirà en un ordinador els sons registrats als sensors. "El que pretenem –explica Xema Brotons, tècnic de la Conselleria– és saber en quina època de l’any hi ha més presència de dofins en una determinada zona. Així, es podrà avisar els pescadors que calin les xarxes en una altra zona per evitar patir els atacs d’aquests cetacis". Allò cert, segons explica el tècnic, és que aquests animals tenen una gran capacitat d’aprenentatge. "S’ha demostrat que qualsevol estratègia per evitar que es mengin el peix, al cap de poc temps, és vulnerada", diu.

País Valencià

La Direcció General de Pesca fa feina de manera conjunta amb l’Oceanogràfic de València. Els estudiosos d’aquest centre també han submergit tres aparells a prop del cap de la Nau, a la demarcació d’Alacant. Baldament els mulars canviïn poc de lloc, els estudiosos pensen que hi podria haver contacte entre una i altra població."Volem saber si les comunitats valencianes de dofins estan en contacte amb les de les Balears. A causa de la proximitat entre les Pitiüses i Alacant això no seria estrany", comenta Manuel Castellote, biòleg de l’Oceanogràfic.

Tot i el nombre d’exemplars esmentat, sembla ser que la població de les Balears és la que té més bona salut de la Mediterrània occidental. "Al litoral valencià, els recursos pesquers estan més explotats. Això fa que els dofins no trobin tant de menjar", explica Castellote.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.