Q. TORRES. Palma
Lluny d'activar la reforma prevista, la primera reunió de la comissió de seguiment del Pla Territorial la deixà enlaire. Aquesta fou la sensació que quedà a diversos dels consellers insulars que assistiren a la reunió convocada pel Consell de Mallorca.
La decisió d'UM i la resposta del PSOE expliquen la situació. UM optà, en la seva darrera executiva, per refermar la seva defensa del Pla Territorial que elaborà en la legislatura passada i, a la vegaa, per intentar evitar que els retocs prevists es facin de manera immediata. De fet, el seu president, Miquel Nadal, defensà públicament que abans de revisar el Pla s'hi haurien d'adaptar els ajuntaments. Això suposaria retardar, i molt, la reforma perquè des de 2004 just un consistori ha fet els deures.
El PSIB, que presideix el Consell, ha entès el missatge i deixa passar el temps mentre espera que UM reconsideri la seva posició, o bé que la investigació judicial sobre el Pla Territorial aclareixi els dubtes i incerteses actuals. En els propers dies es preveuen contactes entre els dos partits per analitzar la situació actual. De fet, moments abans que es constituís la comissió de seguiment la consellera insular del Territori, Maria Lluïsa Dubón, va reconèixer que la investigació judicial podria afegir dificultats a la modificació del Pla Territorial i impedir que la seva aprovació es porti a terme abans del 15 de juliol, tal com s'havia previst inicialment.
Dubón recordà la intenció del Consell d'introduir canvis a les Àrees de Reconversió Territorial, entre les quals es troben algunes de les operacions urbanístiques que són investigades per la Justícia, motiu pel qual podrien aparèixer «traves» a l'hora d'abordar aquest aspecte.
«Estam subjectes a l'evolució de l'actuació judicial, que pot canviar en qualsevol moment», afirmà Dubón, i afegí que mentrestant «s'anirà treballant en altres qüestions» que no es veuen afectades directament per la investigació.
En el cas de no poder arribar a un acord polític que permeti aprovar inicialment la modificació del Pla Territorial abans del 15 de juliol, la consellera del Territori preveu procedir a aprovar «de manera definitiva» la moratòria que afecta les àrees que el Pla havia de modificar i que caducà llavors. Això suposaria paralitzar aquestes actuacions gairebé dos anys, una situació que no es desitja pels efectes que podria tenir.