El Consell de Mallorca, a través del departament de Medi Ambient, té previst restaurar uns dotze elements rurals típics de la fisonomia mallorquina, entre els quals destaquen els molins de vent, les tafones i les sínies.
Així ho va informar ahir la consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Catalina Julve, durant la seva visita a la localitat de Santa Maria, on va inaugurar la restauració d'un molí de vent que data de l'any 1870, conegut com Molí des Torrent o d'en Tòfol.
Julve va destacar la importància de preservar «aquests elements tan típics de Mallorca» i va afegir que «juntament amb la Conselleria de Turisme, estam estudiant diferents fórmules per promocionar el turisme d'interior i donar una opció al turisme de sol i platja».
Així, des de les institucions es vol donar un major impuls als elements del patrimoni rural i a la ruta de Pedra a sec de la serra de Tramuntana, «que és una ruta d'un gran interès i treballam perquè sigui declarada per la Unesco».
Respecte al Molí des Torrent, la consellera Julve va manifestar que «estructuralment, el molí es troba en bon estat, però hi havia elements que no es corresponien amb la tipologia típica de l'illa de Mallorca».
Els treballadors del taller de fusteria i de ferreria van confeccionar un nou capell i antenada per al molí, i «els majors problemes es van trobar a l'hora de desmuntar els elements antics per col·locar les noves peces», segons va explicar la coordinadora del programa de recuperació del Medi Rural, Ana Serrano.
Els treballs de restauració es van iniciar durant el mes de desembre del passat any 2007 i no s'han acabat fins al mes de març d'enguany. Serrano va aclarir que «el muntatge s'ha realitzat al taller de fusteria i després s'han traslladat les peces al molí per fer el muntatge».
El cost de la restauració del molí ha estat de 30.000 euros, dels quals el Consell n'ha aportat uns 20.000.