Catalina Cirer denuncià ahir la crema il·legal de restes humans i de fèretres al cementeri de Son Valentí. La regidora popular n'interposà la demanda de bon matí davant la Fiscalia de Medi Ambient. Segons el PP, si és els fets es demostren com a certs, «constituiran un delicte d'atemptat contra la salut pública i el medi ambient». Va ser la mateixa exbatllesa de Palma qui s'adonà de la història, mentre es passejava el 8 d'abril per uns camps propers al cementeri. En veure la columna de fum, Cirer s'hi hauria acostat per comprovar el que passava. I la crema d'ossos es repetí des d'aleshores.
Aquestes es durien a terme en un camp ras annex a Son Valentí, un cop creuat el pont de la Riera. Segons reconegué Begoña Sánchez, regidora de Salut, començaren aquesta pràctica amb motiu de la falta d'espai dins el cementeri per enterrar-hi o incinerar els residus. Tanmateix, Sánchez descartà la crema de restes humans a l'aire lliure. Així mateix, assegurà que no havia vist les imatges gràfiques que així ho demostren. Tot i la ignorància de l'assumpte, Sánchez anuncià la incoació d'un expedient administratiu per aclarir els fets. «Depurarem les responsabilitats que calguin», digué a més a més Sánchez.
I és que la gestió de residus cadavèrics és un assumpte molt regulat. Dipositar-los a l'ossari havia estat la pràctica habitual dels darrers anys. Una altra opció és incinerar-los en forns crematoris, homologats per la Conselleria de Medi Ambient. Però no es pot efectuar mai a l'aire lliure, ja que és un risc potencial per a la salut pública.
La popular Cirer es vanagloriava, ahir, de la suposada absència d'aquest problema durant la seva passada legislatura. Per la seva banda, la regidora socialista -que també és presidenta de l'Empresa Funerària Municipal (EFM)- només reconeixia la cremada «puntual i controlada» de residus inorgànics: fèretres, urnes, símbols religiosos, peces de roba i mortalles.
Però tot i que només fossin restes inorgàniques, denuncien des del PP, «els operaris de l'EFM també haurien vulnerat el reglament de la Policia Sanitària Mortuòria». Fins ara, aquesta classe de restes s'enterraven en terra al cementeri. Però el terreny s'esgotà i demanaren a la Conselleria de Medi Ambient el permís pertinent per traslladar-les a un altre punt. Aquest havia de ser el pròxim centre de Son Reus. Segons Sánchez, tanmateix, com que el permís no arribava, es començaren les cremes. Ahir, de fet, els operaris continuaven de bon matí la seva activitat. Arribat l'horabaixa, però, els focs ja s'havien apagat. Fonts de la Conselleria de Salut reconeixien ahir que, amb l'esclat de la crisi dins l'Ajuntament de Palma, el permís s'avançarà aviat.