nubes dispersas
  • Màx: 17.62°
  • Mín: 8.69°
17°

L'Ajuntament de Llucmajor tornarà als veïns el que recapti de més, gràcies a la pujada del cadastre

Els grups arriben a un acord en un ple on els veïns protestaren un cop més per l'IBI

96470
El batle, Lluc Tomàs, observa els regidors de l'oposició durant el ple d'ahir. | TERESA AYUGA.

El ple més tens dels darrers anys de l'Ajuntament de Llucmajor tingué un final feliç. Després de la multitudinària manifestació de la setmana passada, tots els grups aprovaren compensar els veïns per la pujada del cadastre i l'IBI d'enguany el 2009. En concret, es tornarà la quantitat que recapti el municipi i que excedeixi al que es preveia ingressar en els pressuposts municipals. Abans de la resolució, durant quatre hores i, amb la sala de plens completament plena, el batle, Lluc Tomàs, i l'oposició s'embolicaren en una discussió sobre qui apujà l'IBI i el cadastre.

El batle defensà amb vehemència que la revisió del cadastre s'havia realitzat d'ofici pel Ministeri i que tot el procés responia a criteris tècnics. Assegurà que, quan es va aprovar la pujada del IBI en un 40%, l'Ajuntament desconeixia quina seria la quantia final del cadastre, «fins al 14 de febrer no ho vam saber», va assegurar. Lluc Tomàs va explicar que el municipi va rebre una comunicació del Cadastre, en la qual s'explicava que la base seria de 840 milions d'euros per a tot el municipi. Finalment, aquesta quantitat se situa en 1.142 milions d'euros. «Ens ha enganat el sistema, que és molt complex. Si haguéssim sabut això, no s'hauria aprovat aquesta pujada», va assegurar.

Per la seva part, el portaveu del PSOE, Joan Jaume Sastre, va arremetre contra el batle: «Vostè va demanar la revisió i vostè sí sabia el que dirien, ara diuen mitges veritats». En una línia similar va intervenir la regidora del Bloc Joana Lluïsa Mascaró: «La pujada de l'IBI és culpa seva. Al final, et passeges pel poble i fa pena. És el moment de rectificar». L'edil d'UM, Joan Oller, va dirigir la mateixa petició al batle: «És el moment d'escoltar el poble».

La picabaralla política es va prolongar durant tot el torn de precs i preguntes. La gran quantitat de públic present en el ple va interrompre en nombroses ocasions la sessió, en particular davant de les intervencions de l'edil d'ASI, Gillem Roig, i del regidor d'Urbanisme.

Al final del ple, quan gran part del públic se n'havia anat, va arribar el debat de les dues mocions presentades pel Bloc i el PSOE sobre la pujada d'impostos. La socialista, que demanaven una baixada de l'IBI que entràs en vigor aquest mateix exercici i que s'assessoràs els veïns que vulguin reclamar davant del cadastre. El batle argumentà que, segons el Tribunal Suprem, és il·legal canviar una ordenança ja en vigor. La proposta fou rebutjada amb els vots en contra de PP i ASI, i les abstencions de Bloc i UM. L'altra moció, proposada pel Bloc, que exigia una rebaixa del tipus de l'IBI per al 2009 i que s'estudiassin compensacions per la pujada de 2008, finalment fou aprovada. Això sí, amb la incorporació per part del batle del matís que només es compensaran les quantitats que superin el pressupostat. És a dir, que l'Ajuntament finalment tornarà el que recapti de més a causa de la pujada del cadastre. En qualsevol cas, cal destacar que l'any 2009 es rebaixarà la taxa de l'IBI.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.