algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
18°

Un 20% dels turistes arribats a Mallorca s'allotgen en apartaments no regulats

Diverses universitats estudien com acabar amb els conflictes entorn del turisme residencial

E. DOMÈNECH. Palma.

Prop del 20 per cent dels turistes que visiten Mallorca s'allotgen en habitatges que es troben al marge dels circuits convencionals, és a dir, fora dels hotels i complexos d'apartaments registrats com a turístics. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi que elaboren diferents economistes i juristes de la UIB, la Universitat d'Almeria, la UNED i la Universitat Europea de Madrid, units amb l'objectiu de cercar fórmules per posar fi als conflictes de competència i protecció del consumidor que genera el turisme residencial.

Els visitants que trien aquest tipus d'allotjament són d'un nivell econòmic mitjà-alt i la seva despesa és superior a la del turista convencional, segons les enquestes realitzades a l'aeroport de Palma durant la investigació. La via de comercialització més «freqüent» per a aquesta oferta és internet.

L'estudi destaca que tot i representar un «negoci important» per a les comunitats autònomes, planteja problemes com la manca de protecció dels consumidors i la competència deslleial en relació amb els hotels, ja que no es paguen algunes taxes i imposts.

No obstant això, el professor de Dret Civil de la UIB, Pedro A. Munar, considera que el problema més greu és jurídic i consisteix en la dificultat de determinar la classe de vincles entre l'arrendador i l'arrendatari. L'objectiu dels investigadors és que els apartaments ara no prevists com a turístics passin a ser-ho o que, almenys, puguin estar sotmesos a alguns mecanismes de protecció del consumidor. «L'única via de reclamació que queda als clients és la judicial, és a dir, la denúncia per incompliments de contracte», afegeix Munar.

En tot cas, l'estudi recorda que la figura del «condohotel» -mitjançant la qual es venen habitacions com si fossin apartaments-, de moment no és una solució vàlida per resoldre el problema ja que no s'avé amb la Llei General Turística. El Govern balear creà un decret d'estades turístiques en el qual just es permetia als habitatges vacacionals unifamiliars aïllats oferir serveis turístics. Es controla així la qualitat de la seva oferta. Tanmateix, deixa fora d'ordenació els apartaments de blocs plurifamiliars. Per això, la major part de comunitats autònomes demana una modificació de la Llei d'arrendaments urbans.

Els investigadors treballaran els propers mesos amb hotelers per resoldre tots aquests conflictes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.