Un estudi de la UIB ha detectat un percentatge excessiu d'adolescents de les Balears que presenten menys pes del que és aconsellable per la seva alçada.Aquesta és una de les conclusions principals d'un projecte elaborat pel grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat, integrat per fisiòlegs, bioquímics, nutricionistes i psicòlegs de la Comunitat, a més de fer palès que les taxes d'obesitat infantil i juvenil a l'Arxipèlag no són tan preocupants com s'ha anat afirmant durant els darrers anys. El projecte, sota el títol Estudi de la prevalença de l'obesitat infantil i juvenil a les Illes Balears, es desenvolupa des de fa tres anys amb el finançament del Fons d'Investigació Sanitària del Ministeri de Sanitat, i és dirigit pel doctor Josep Antoni Tur.
Des que l'any 2002 es presentà l'estudi estatal ENKID, en el qual es detectaren taxes d'obesitat infantil superiors a les dels adults i a la mitjana europea, es varen començar a llançar missatges «alarmistes» que motivaren els experts a constatar quina era la realitat illenca en aquest sentit. Per fer l'estudi actual, els investigadors realitzaren enquestes sociodemogràfiques i recolliren mostres de sang a escolars de centres educatius elegits aleatòriament de tots els cicles de primària i secundària, és a dir entre 6 i 16 anys.
La recollida de mostres es realitzà en dues fases, la primera de les quals ja està conclosa i hi han participat devers 2.000 menors. La segona es durà a terme al llarg d'aquest any, per tant l'estudi encara no està finalitzat però ja apunta certes tendències.
Amb les dades inicials, Tur afirmà que «tot i que s'ha detectat que les famílies han pres consciència de la importància de la nutrició, aquesta valoració és compartida pels joves però no per les mateixes raons, sinó per qüestions d'imatge».
El doctor explicà que «quan s'analitza una població infantil i juvenil, és comú trobar les taxes més elevades de sobrepès i obesitat en els preadolescents, cosa lògica atès que acaben de sofrir un important canvi metabòlic».
Però el que «no és lògic ni comú és trobar molts de casos de baix pes en la població adolescent», assenyalà el fisiòleg, que considerà que «es parla molt d'obesitat, però no és menys preocupant el baix pes que presenten molts de joves, que representen el 3% de la població estudiada». Tur insistí que «és evident que ens trobam amb casos d'obesitat i de sobrepès, però la realitat no respon ni de molt a l'epidèmia que ens volen presentar. Balears registra, molt al contrari, un nivell mitjà-baix comparat amb la resta de l'Estat».