algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

Matas vulnerà la Llei de subvencions per anticipar 450 mil euros a l'ONG ultracatòlica

El Pacte reclama a la Fundació que justifiqui despeses i amenaça amb la via judicial

72914
Aquest és un dels models de dessaladora que el Govern del PP cedí a l'ONG ultracatòlica per a un projecte al Perú que no s'executà.

El Govern de Jaume Matas, per mitjà de la Fundació Balear a l'Exterior, pagà per anticipat la quantitat de 450.000 euros a la fundació ultracatòlica «Ayúdales a Vivir», en contra del que dicten la norma estatal i l'autonòmica en matèria de subvencions. En una pregunta parlamentària, el conseller de Presidència, Albert Moragues, denuncià ahir que els doblers d'aquesta fundació no s'han justificat mai.

El 4 de desembre de 2006, la Fundació Balear a l'Exterior signa un conveni amb l'ONG en concepte de desmuntatge, transport, instal·lació i posada en funcionament d'una dessaladora portàtil que hauria d'haver abastit d'aigua potable la Universitat Catòlica del Callao i els habitants de Nuevo Pachacútec, al Perú. A la vegada, l'informe redactat pels serveis jurídics de l'actual Govern del Pacte, al qual ha pogut accedir aquest diari, constata que existí «un incompliment clar de les condicions en què es concedí la subvenció» -de manera anticipada i condicionada a la justificació de la inversió. Segons el mateix informe de l'Advocacia, el beneficiari d'aquestes ajudes no informà l'Executiu autonòmic de les activitats que posava en marxa, entre altres motius perquè l'ONG no executà mai aquest projecte i se n'exculpà al·legant que la dessaladora no funcionava. És per això que el 21 de novembre de 2007, el Govern actual requerí a la Fundació les factures d'aquestes despeses i sols rebé un escrit amb documentació «relativa» a una «suposada» justificació de 33.742 euros, referents al trasllat de la dessaladora, i de 59.463 dòlars més per uns «hipotètics» estudis hidrològics. Davant aquestes «irregularitats» detectades, el conseller assegurà que si l'ONG no retorna la quantitat d'aquesta subvenció, a més dels «interessos legals», el Govern emprendrà mesures judicials, tal com ho recomanen també els informes dels serveis jurídics.

L'Advocacia constata també que se cedí la dessaladora a la fundació «Ayúdales a Vivir» per mitjà d'un contracte d'arrendament entre la Fundació Balear a l'Exterior i l'Agència de la Qualitat de l'Aigua (Abaqua). En aquest acord, l'organisme presidit per l'exconsellera, Encarnación Pastor, es comprometé a pagar a aquest departament de Medi Ambient la quantitat de 477.263 euros en concepte de lloguer de la dessaladora. El pagament es fixà en 7 anys, i això suposava unes anualitats de 68.180 euros. Amb data d'avui, i segons afirmà Moragues amb referència als dictàmens emesos pels serveis jurídics, la Fundació Balear sols ha pagat dues anualitats. L'Agència de Qualitat de l'Aigua s'obligava únicament a posar a disposició d'aquest organisme de Cooperació la planta dessaladora per un termini de 20 anys. Aquesta xifra, sumada als 450.000 euros de subvenció, eleva l'especial dedicació que concedí el Govern del PP a la fundació «Ayúdales a Vivir». Si bé els 477.263 van a parar a departaments governamentals, hi ha despeses de transaccions, IVA i interessos que es resten del Departament de Cooperació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.