nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Els amos dels xibius del Trenc n'ofeguen la garriga en tirar les algues rere les dunes

Netegen la platja per oferir bona imatge, però fan malbé la flora i la fauna de la zona

69312
A la garriga que hi ha darrere les dunes del Trenc, s'hi acumulen sovint caramulls d'algues. | J. SOCIES.

J. SOCIES. Campos.

L'extracció de les algues que fan els responsables dels xibius de les platges de les Covetes i del Trenc a Campos, i que després abandonen a la garriga que hi ha darrere les dunes, provoca un ofegament de la flora i la fauna de la zona, de les plantes del sotabosc.

Caramulls d'algues es dipositen a l'àrea boscosa, i aquest fet significa l'ofegament de la flora que viu davall els pinars de la zona, i també suposa una distorsió de l'hàbitat dels animals de tota aquesta garriga. Les algues que s'hi acumulen, «hi ha moments que arriben a crear muntanyes de fins a tres metres d'alt», assenyalen alguns veïns de la zona, cosa que implica un canvi important en la vida de la flora i la fauna d'aquest lloc. La retirada anual de les algues de la platja fa que se'n llevin diverses tones, per oferir una bona imatge als turistes.

Fins ara sabíem que el problema de la retirada de les algues afectava la retenció de l'arena, i provocava que la zona ocupada per aquesta s'anàs reduint de cada vegada més, amb l'alarma consegüent dels mateixos que les retiraven. Però ara sabem que, a més de perjudicar l'arena de la platja, l'extracció esmentada suposa també una amenaça per a la flora i la fauna de la zona boscosa més pròxima. El motiu és que s'impedeix el desenvolupament normal de la flora del sotabosc, i això afecta el creixement de les plantes, que queden ofegades per muntanyes d'alga.

A mesura que s'acosta la temporada d'estiu, és més habitual veure aquests caramulls d'alga darrere els xibius, dins el pinar, però després s'hi acumulen fins que algun pagès de la contrada no decideix anar a cercar-ne una camionada per posar dins la bovera. Aquest ús, abans més habitual, el mantenen encara avui dia alguns pagesos de Campos.

Encara és necessari conscienciar molta gent per fer-li entendre que les algues no són brutor, sinó un fet natural necessari i imprescindible per al bon funcionament de la platja mateixa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.