muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.59°
13°

El torrent que ha «desaparegut» de Son Espases apareix en el seu tram final

El curs d'aigua coincideix exactament amb el traçat que marca el PGOU de Palma

91370
Imatge del torrent de Son Espases quan conflueix amb el de na Bàrbara, entre la finca que ocupa la Conselleria d'Agricultura i Son Castelló.

J. TORRES / L. MORRAL. Palma.

El torrent de Son Espases existeix. Les fotografies realitzades ahir per aquest diari desmenteixen la versió que n'oferí dilluns el conseller de Salut, Vicenç Thomàs, quan afirmà que no tenia constància que a Son Espases hi passàs cap torrent, sinó «una petita conca d'aiga». Contràriament, però, aquest curs d'aigua encara hi és. Inicialment, comencava al nucli de la urbanització del Secar de la Real i travessava la finca de Son Espases, tal com indica la cartografia del Pla General de Palma. Aquesta llera ha desparegut per l'acció humana. Després es dirigia cap a Son Pacs, a tocar de la presó de Palma. El traçat continua per davall la carretera de Sóller i arriba a Son Pardo. Quan es construí la via de cintura, els enginyers canalitzaren el torrent a través de la mitjana i en desviaren el cabal mitjançant un desguàs cap al solar on s'alça l'edifici de la Conselleria d'Agricultura. El torrent és ben visible quan un centenar de metres després s'uneix al de na Bàrbara, que va a morir al Portitxol. Aquest cabal d'aigua és catalogat a l'Atles de xarxes inundables de la Conselleria de Medi Ambient com una de les zones amb un risc d'innundació «alt».

Les fotografies del torrent es feren seguint exactament el mateix traçat que apareix en el Pla General de 1994, i que amb posterioritat fou suprimit en els plànols de 1998, però que torna a recuperar-se l'any 2003, en el moment en què s'aproven les Directrius d'Ordenació del Territori. Aquesta normativa obligava tots els municipis a deixar constància en els seus planejaments urbanístics de les zones de prevenció de riscs d'inundacions. Els terrenys on es construeix l'hospital són una d'aquestes zones.

No obstant això, el conseller Vicens Thomàs assegurà que no tenia constància de l'existència del torrent, tot i que consta en el PGOU. En les seves declaracions, el conseller explicà que l'àrea de Salut se n'havia informat a través de la Conselleria Medi Ambient, que no cartografià el torrent. Thomàs tampoc no tenia constància que els terrenys de Son Espases fossin considerats una zona inundable. Tot i l'existència del torrent en els plànols urbanístics, Cort adquirí el solar per construir-hi un hospital, i permeté l'inici de les obres sense que els seus tècnics fessin cap estudi hidrogràfic ni dins ni fora del terreny. El Consell de Mallorca també permeté que s'hi realitzassin excavacions durant més de dos mesos sense l'obligada presència d'arqueòlegs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.