cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

L'Ajuntament renuncia a soterrar el cablatge després de set anys de lluita

L'equip de govern torna enrere i permet a Gesa fer la subestació elèctrica amb les línies aèries

89274
L'equip de govern al complet va anunciar aquesta decisió. | A. BASSA.

A.BASSA. Capdepera.

«No és la situació que més ens agrada, però és l'única possible». Aquesta és la frase que resumeix la història d'una rendició que acaba de veure la llum. Després de set anys de lluita, de plets, de tenses negociacions per aconseguir el soterrament de les línies elèctriques, l'Ajuntament de Capdepera ha decidit acotar el cap, fer marxa enrere i permetre a l'empresa Gesa construir la subestació elèctrica amb el cablatge aeri.

Així ho anuncià ahir l'equip de govern (PSOE, UCAP-UM, EU-Els Verds i PSM-Entesa), en una roda de premsa a la qual assistiren tots els seus membres, amb un tarannà seriós, per comunicar que se solucionava definitivament la falta de potència elèctrica que pateix el municipi des de fa molts anys. Així es donava per tancada qualsevol altra possible negociació amb l'empresa energètica per soterrar les línies.

Segons les normes subsidiàries, les línies han d'anar soterrades però Gesa, amb sentències a favor seu, no estava obligada a assumir el sobrecost del soterrament, que era de 2,5 a 3 milions. Després de moltes reunions, l'anterior equip de govern (PP-Es Grup), amb el suport de la resta de partits, havia adoptat la solució de crear una empresa pública que avançàs aquests diners i que després es carregàs als usuaris el rebut de manera proporcional al consum.

El batle, Bartomeu Alzina, va justificar aquesta renúncia pel fet que havien cercat finançament supramunicipal per soterrar les línies sense cap resultat. «Hem exhaurit totes les vies possibles, hem fet peticions al president, a la Conselleria de Medi Ambient, a la d'Indústria, sense resultat. La inversió que havia de fer l'Ajuntament per al soterrament hipotecava qualsevol inversió de futur».

Així mateix, van voler deixar clar que han treballat molt i que han lluitat pel soterrament. «El nou equip de govern ha negociat fins al darrer moment una fórmula que no comprometés el futur de l'Ajuntament». També van dir que era una solució que s'havia adoptat amb la Direcció General d'Indústria i l'empresa Gesa.

La principal conclusió, van apuntar, és que «el poble tindrà llum tan ràpid com sigui possible, no hauran de pagar el sobrecost als rebuts de llum i que l'Ajuntament no haurà d'endeutar-se». Per la seva banda, Gesa va mostrar la seva satisfacció davant la solució adoptada, que resoldrà els problemes d'energia. Fonts autoritzades declararen que «començarem a treballar en les obres de la subestació per oferir un subministrament de qualitat als veïns, que han estat els vertaders perjudicats d'aquest procés». Gesa va aclarir que una vegada començades les obres, tenen una execució de 18 mesos. Desde fa uns anys no es donava cap comptador d'alta i la situació afectava quasi un miler de veïns. Ara sembla que la solució anunciada serà definitiva.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.