algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.46°

«Podem dir que Mallorca s'està convertint en un autèntic femer»

Bernat Fiol, activista i president-portaveu de l'associació GADMA

FRANCESC GOST. Binissalem.

Bernat Fiol Moyà (Binissalem, 1958) és el president i portaveu de l'associació Grup d'Amics de Defensa del Medi Ambient (GADMA), una entitat que va sorgir l'any 2000 amb motiu de les mobilitzacions efectuades a Inca, Binissalem i Lloseta contra la planta cimentera ubicada a aquesta darrera localitat. Des de llavors ençà, Bernat Fiol -ecologista i activista radical, poc amic de retòriques i partidari de l'actuació directa- lidera un col·lectiu de més de 400 persones que treballen, sense cobrar un euro, en la defensa dels principis fundacionals de GADMA.

- Quins són aquests principis fundacionals?

- Bàsicament volem fer feina, dins l'àmbit de Binissalem i del Pla de Mallorca, per preservar el medi ambient, els recursos naturals que estan en perill, i també lluitar per la recuperació del nostre patrimoni històric, sense oblidar la promoció de la nostra llengua i cultura. I tot això ho feim nosaltres mateixos, els membres de GADMA, cercant subvencions, fent la feina de manera directa, ja sigui recuperant pous abandonats a fora vila o restaurant creus de terme. Els nostres socis no paguen quotes, però treballen de veres, no som ecologistes passius.

- En quins projectes està engrescada ara mateix l'entitat?

- Tenim dues línies principals d'actuació. Per una part, duim a terme un campanya destinada a difondre a les escoles unes publicacions elaborades per la nostra associació sobre temes d'interès natural, com puguin ésser les tortugues de Mallorca o les plantes de la garriga mediterrània, que són les que hem fet fins ara. En total, hem elaborat i distribuït unes 20.000 revistes a vint-i-cinc pobles durant els darrers quatre anys. Per una altra part, també duim animals vius als centres escolars que ens ho demanen, per tal que els alumnes tinguin coneixement directe d'aquesta fauna illenca. A part d'això, col·laboram habitualment amb el Centre de Recuperació d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient -on hi duim els animals abandonats que ens arriben- i feim una important tasca de recuperació del nostre patrimoni cultural.

- Amb quins problemes vos trobau a l'hora de desenvolupar la tasca?

- Els problemes en temes de mediambient sembla que no existeixen fins que algú els denuncia, en part perquè en aquestes qüestions l'administració no segueix cap lògica establerta, actua d'una manera improvisada i sense criteri. Per exemple, en el tema dels torrents s'estan fent actuacions molt agressives pels ecosistemes -i tot per si un dia arriba una gota freda- i mentrestant es permeten els abocaments il·legals als torrents, de manera que, en un termini de cincuanta anys, la brutor sortirà per les voreres. Els polítics no han après la lliçó, són insensibles als problemes mediambientals, precisament en uns moments què ja podem dir que Mallorca s'està convertint en un autèntic femer.

- La societat no pot reaccionar davant aquesta situació?

- La gent està desinformada, no coneix aquesta realitat. I mentre, els polítics enterren cada dia el vertader ecologisme i són incapaços de dissenyar un patró de futur, un model que de veres respeti l'entorn i que no creï falses esperances als qui realment volem una Mallorca sostenible. Allò que no podem tolerar és que ens enganyin, perquè el que em sap greu de veres és que ens robin el futur dels nostres fills

- Defensar amb eficàcia el medi ambient implica situar-se fora del sistema?

- El problema amb la defensa del medi ambient és que tot s'ha polititzat massa, fins i tot aquells temes que, per la importància que tenen per a la societat, haurien d'estar fora del joc polític. Actualment l'educació, el respecte a l'entorn, la protecció del territori... tot està sota la influència de la política, i això és molt negatiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.