lluvia ligera
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
21°

L'Audiència processa militars de Ruanda a petició d'entitats d'aquí

Drets Humans de Mallorca i S'Olivar es querellaren contra el genocidi

A.M. / AGÈNCIES. Palma.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, dictaminà ahir el processament de 40 militars ruandesos, que en l'actualitat ocupen càrrecs al Govern d'aquest estat africà, pels delictes de genocidi, crims de lesa humanitat i terrorisme comesos durant el cop d'Estat i la posterior «neteja» ètnica entre el 1994 i el 2000. Allò curiós és que aquesta decisió arriba dos anys després que dues associacions mallorquines, Drets Humans de Mallorca i S'Olivar es querellassin contra els responsables del genocidi de la zona dels grans llacs, fent servir l'argument que, en la massacre també hi perderen la vida 11 ciutadans de l'Estat espanyol que, en aquells moments, eren cooperants o missioners a Ruanda.

Aquella iniciativa obrí un procés al qual s'hi afegiren entitats de tot l'Estat que treballen pels drets humans i que ara ha culminat amb aquest procés. El jutge indicà que a la dècada dels anys noranta, més de quatre milions de ruandesos foren assassinats o desaparegueren «en el marc d'un pla d'extermini per raons ètniques i polítiques» que provocà la invasió i posterior conquesta de la República Democràtica del Congo.

«Aquesta decisió és una fita històrica pel que fa a la implicació d'Europa en la lluita contra els genocidis, siguin d'on siguin», digué ahir Bernat Vicens, president de Drets Humans de Mallorca.«A partir d'ara, pesa una ordre de cerca i captura sobre aquests quaranta responsables de la massacre. Si posen un peu a Europa o a qualsevol estat comunitari, automàticament, seran detinguts», assegurà Vicens. Pel que fa als assassinats d'espanyols, el jutge assenyalà que es produïren en camps de refugiats on treballaven i des d'on «denunciaren els abusos que patien els desplaçats a causa de la guerra». Foren sis religiosos i tres cooperants de l'ONG Metges del Món que varen moriren a mans de membres del Front Patriòtic Ruandès. Segons informà el jutge Andreu, els tres cooperants mèdics moriren per haver presenciat la massacre i haver vist fosses comunes. «Els rebels sabien que els metges eren testimonis incòmodes. Deu homes anaren a cercar-los a casa i els mataren. Per assassinar blancs era necessari una ordre dels alts càrrecs», digué el jutge.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.