algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.57°
16°

Zapatero i Merkel defensen a Palma que la UE actuï davant «certa desacceleració econòmica»

98444
L'Ajuntament de Palma ha regalat una litografia de Joan Miró a Angela Merkel.

El cap del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i la canceller alemanya, Angela Merkel, han coincidit avui que davant una «certa desacceleració econòmica» per la situació dels mercats financers, la UE ha d'apostar per noves mesures i més transparència per a prevenir els problemes. Zapatero i Merkel han presidit avui a Palma de Mallorca el XXI cim bilateral, en la qual l'economia i la cooperació contra el terrorisme i el canvi climàtic han estat l'argument de bona part de les sessions de treball. Davant les turbulències dels mercats financers i el seu impacte en l'economia europea, Zapatero ha assegurat que hi ha una consideració compartida que l'origen del problema està en Estats Units.

El president del Govern ha assenyalat que ambdós coincideixen que la conseqüència dels problemes en aquests mercats serà «una certa desacceleració econòmica» que la Unió Europea ha d'abordar de forma molt decidida. I per a això, defensen, segons el cap del Govern, «noves mesures, major informació, major transparència i una major regulació a l'hora de prevenir i anticipar els problemes en el sistema financer».

Merkel s'ha limitat a assenyalar que hi ha un «alt grau de coincidència» sobre la situació econòmica mundial i ha elogiat el creixement econòmic d'Espanya i el superàvit dels seus comptes públics (superàvit que ha recordat que el seu país encara no ha aconseguit).

Els dos caps de Govern han emmarcat en la normalitat el desig «de tot cor» expressat ahir per Merkel al líder del PP, Mariano Rajoy, perquè tingui un gran èxit en les eleccions del 9-M, i han separat la seva pertinença a famílies polítiques distintes de la col·laboració bilateral. Zapatero ha assegurat que les relacions hispà-alemanyes travessen un moment molt positiu i s'ha referit a la col·laboració existent en diversos àmbits, com el relatiu al canvi climàtic i les energies renovables i davant el qual ha assegurat que els dos països estan totalment compromesos. El cap del Govern ha subratllat que la posició de lideratge d'Espanya i Alemanya en matèria d'energies renovables ha de permetre que segueixin creixent els projectes comuns. En aquest sentit, ha informat que ambdós països posaran a engegar projectes conjunts en Africa en relació amb el canvi climàtic i les energies alternatives.

Al costat de la política d'immigració europea, Zapatero ha explicat que els dos ministres de l'Interior s'han conjurat avui a Palma de Mallorca per a intensificar encara més l'estreta col·laboració en la lluita contra el terrorisme internacional radical islamista, col·laboració que és una de les claus de l'èxit per a prevenir aquest fenomen. Davant el procés de negociació amb Turquia per a la seva adhesió a la UE, el president del Govern ha defensat que es respecti el mateix, mentre que la canceller alemanya ha subratllat que hi ha camins oberts i uns altres «encara per obrir». En relació amb el futur de Kosovo, Zapatero i Merkel han constatat l'existència de diferències que, segons ambdós, no impedeixen parlar de forma amistosa per a intentar que hagi la màxima concertació europea referent a això. «Espanya, en tot cas, mantindrà la seva posició», ha garantit Sabater abans de precisar que aquesta actitud serà compatible amb els compromisos d'estabilitat i seguretat en la zona.

Zapatero ha destacat que Balears és el millor lloc per a celebrar un cim hispà-alemanya a causa de la gran presència de compatriotes de Merkel en les illes, bé com turistes (quatre milions a l'any) o residint en elles (30.000), i ha considerat que, per això, la canceller «jugava a casa». La mateixa impressió ha expressat Merkel, qui ha confessat que és la primera vegada que visitava Balears i ha agraït l'hospitalitat rebuda.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.