Cada nit Son Gotleu es transforma en un barri sense llei. Les xarxes de droga, localitzades en establiments camuflats amb aparença de perruqueries, locutoris o botigues de queviures, hi operen amb total impunitat. Els veïns són els que més saben on es concentren aquests punts i els primers que pateixen les conseqüències d'aquesta activitat nocturna. «Demanem més controls policials, més vigilància i més seguretat», reivindica el president de l'Associació de Veïns Orson Welles, Ginés Quiñonero.
Diverses bandes, unes més nombroses que altres, la majoria formades per immigrants nigerians, entren, surten i s'endinsen pels corredissos de l'entramat fosc, que rodeja la plaça Joan Alcina: entre els passatges Picos de Urbión, Mulhacén o Peñalara, entre d'altres. A cada cantonada, ressonen els mòbils i els cotxes aparquen sense ordre, com si no existissin els senyals de circulació.
Tots els ulls es vigilen entre si: no hi ha moviment sense control ni llibertat de moviments, a Son Gotleu. Una veu «funesta» surt dels passatges foscos del laberint i amenaça una figura que els és desconeguda, que passeja pels vials i que no la relacionen amb cap dels seus cercles: «Vigila perquè no saps on et fiques», li diuen.
I cada nit la història es repeteix. «No podem suportar els renous, els robatoris i les amenaces a les quals estam sotmesos per culpa d'aquesta gent», recrimina Quiñoneros. Afegeix que «de tant en tant apareix la Policia Nacional i hi fa controls. Tanmateix allò que necessita aquest barri és un seguiment diari d'aquest contraban per eradicar-lo de manera definitiva».
Les mirades del narcotràfic a Palma es dirigeixen a Son Banya, però aquest no és l'únic entorn «contaminat» per les màfies. Els punts estratègics de venda de droga a la barriada de Son Gotleu es localitzen al vial principal de la zona, Indalecio Prieto i a la plaça Joan Alcina, segons denuncien els veïnats de la zona. Un dels portaveus de la Policia Local de Palma, Àngel Garcia, explicà que en poc temps s'han precintat locals i bars de la zona, que no compleixen les ordenances que regulen les condicions de funcionament, horaris i renous dels establiments. Amb tot això, afegí que la patrulla verda que opera a la zona trasllada tots els avisos dels residents a la Policia Nacional. El més greu és que devora d'aquest indret hi ha el col·legi Joan Capó: amb nins «vulnerables» que juguen devora, al mateix temps que els afores de l'escola esdevé un dels «punts de contactes habituals». Aquestes activitats de consum i tràfic han anat cada cop més a l'alça des que es començaren a produir els setges de dissuasoris de la Policia Nacional a Son Banya. «Els focus i els operatius de droga que hi havia abans al poblat s'han desplaçat ara a aquesta barriada», diu Quiñoneros. Fonts de la Policia Nacional admeteren que aquest barri està assenyalat com «un dels punts calents de Palma», l'argot que utilitzen els cossos de seguretat. I és que a partir de les set del capvespre comencen les coes als locutoris i les nombroses entrades a certs bars que no passen desaparcebuts i que es troben ubicats a la mateixa plaça. «La majoria no respecten els horaris reglamentaris, però és igual, continuen oberts com si no passàs res», denuncien els mateixos residents. Ho diuen perquè és «normal» veure per Son Gotleu una tenda de queviures oberta a les 23.00 hores de la nit amb gent a dins omplint el cistell. A la mateixa hora una perruqueria, també oberta, atén un client. Aquest panorma és habitual al barri. En canvi, la Policia Local manté que «s'han ordenat tancaments cautelars d'alguns bars però independentment del tràfic de droga que no entra dins les nostres competències», manifestà Garcia.
Aquests establiments solen estar regentats per persones que provenen del continent africà, que corresponen a més del 56% dels immigrants. El precari estat dels habitatges, les necessitats socials, l'atur, la baixa formació contribueixen a accelerar l'estat de «degradació» de la zona.