muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Biel Huguet: «Si som un equip i estam cohesionats, traurem el diputat segur»

El coordinador d'Unitat creu que el més factible seria que Sampol s'abstingués en la investidura

Arquitecte tècnic, rajoler, polític, el fill del poeta. Biel Huguet (Campos, 1972) és el president d'Entesa, un partit petit, creat per escindits del PSM, des d'on ja ha aconseguit el primer objectiu: que tots els nacionalistes es presentin junts, per primer pic, a les generals. Ara coordinarà la coalició del PSM, UM, Esquerra i Entesa, que es presenta com a Unitat per les Illes. Sap que l'èxit o el fracàs ja no depenen només d'ell.

-Després que Miquel Nadal (UM) i Biel Barceló (PSM) discrepassin si s'hauria de donar suport a la investidura de Mariano Rajoy (PP), encara us diuen «Unitat»?

-No crec que discrepassin. És complicat articular bé una coalició com aquesta. És normal que costi fer encaixar posicionaments distints, i aquests dies estam acabant de tancar aquests serrells i de greixar la maquinària.

-Però votaríeu la investidura de Rajoy?

-És secundari. El que plantejam és anar a Madrid i defensar tan bé com sigui possible els interessos de les Balears. I tenim clar que hi anam amb polítiques progressistes i nacionalistes, que és el que estam fent aquí. Tal com estan les coses és impossible donar suport a Rajoy, però tampoc no donarem cap xec en blanc a Zapatero. No anem a complementar el PSOE com Esquerra Unida. Però això no vol dir que votem a favor de la investidura de Zapatero. És més factible l'abstenció.

-Si el PSM cedís l'hipotètic escó un any, UM s'implicaria més?

-UM ha estat generosa en la seva aposta per la coalició i hi està implicada.

-El PSM rectifica quan aposta per la coalició nacionalista?

-Són escenaris distints. El Bloc era un projecte en clau autonòmiques i Unitat en clau generals. No crec que el PSM rectifiqui: s'ho planteja amb una altra clau.

-Esperàveu que el PSM hi entràs?

-La nostra aposta, des del principi, era per aquesta coalició. Sabíem que era complicat, però també sabíem que era factible. El primer objectiu s'ha complit. El següent és treure el diputat, que també és complicat, però factible.

-Per què no hi és Esquerra Unida?

-Perquè no ha volgut. Hem plantejat una proposta perquè els partits que prioritzassin les Illes Balears hi fossin. Si EU hagués volgut hi seria, com Els Verds de Menorca.

-Tan malament ens tracta Madrid que provoca aquesta coalició?

-S'hi ajunten moltes coses, però ara es fa més palès que mai com de malament ens tracta sempre Madrid. El finançament és horrorós i en depenen les polítiques socials. Ara la conjuntura econòmica és complicada i fa més necessari que mai tenir la màxima força a Madrid.

-Qui ens tracta pitjor, el PP o el PSOE?

-A Madrid ens tracten malament tots dos. Ens tracta pitjor el PP, però el PSOE es queda en grans paraules i promeses que després no compleix.

-Voldríeu que es reeditàs aquesta coalició a les autonòmiques?

-És filar massa enfora. No sabem què pot passar. L'objectiu són les generals.

-Quants de vots esperau treure?

-Volem treure el diputat i ens calen uns 45.000 o 50.000 vots. Aspiram a mobilitzar la gent que ens vota a les autonòmiques, que vegin que és útil votar-nos. Si som un equip, estam cohesionats i mobilitzam la gent que ens vota a les autonòmiques traurem el diputat, segur.

-Com? Amb quin missatge?

-La gent té clar les polítiques progressistes i nacionalistes que fem aquí, i que necessitam tenir una veu pròpia a Madrid. Som els qui més podem garantir una veu pròpia a Madrid que sigui més útil que no les que hi ha ara.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.