algo de nubes
  • Màx: 20.15°
  • Mín: 13.46°
19°

Preocupació i molta cautela al sector econòmic illenc per les dades de l'IPC

Coincidència en «l'estricta vigilància de les xifres» per evitar desequilibris financers

Entre la preocupació i la cautela es manifestà el sector econòmic de les Illes davant les dades de l'IPC de desembre fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística.Tot i que les xifres a les Balears són tres dècimes inferiors a la mitjana de l'Estat, les lectures són molt diferentes segons qui les faci. Per exemple, pel conseller d'Economia Carles Manera, el principal causant d'aquesta situació és «l'encariment del petroli que en un any pràcticament ha doblat el seu preu, i ha arribat a preus històrics». Per Manera aquesta influència no es nota tant a països com Itàlia o França, que tenen més presència d'altres energies com la nuclear, «es pot controlar millor». El conseller ressaltà que les previsions per al 2008 presenten «una perspectiva de tranquil·litat», perquè la capitalització de les empreses, les variables de morositat i les previsions turístiques són positives».

Josep Oliver, president de la CAEB, expressà la seva preocupació per les dades que, segons el seu parer, repercutiran «negativament» en l'economia de la Comunitat. Oliver subratllà que l'augment dels preus restarà poder adquisitiu als consumidors que no percebin el mateix increment en els salaris, al temps que destacà que la pujada dels preus té un efecte «psicològic» en el consum privat.

En la mateixa línia es mostrà Baltasar Piñeiro, de CCOO, el qual valorà negativament l'augment de l'IPC ja que «empitjora el poder adquisitiu».Per CCOO, el desviament de les previsions sobre l'IPC en els últims temps «ha de ser tingut en compte en els pròxims convenis col·lectius, duent-lo cap a la recuperació dels salaris perduts fins ara»

Menys negatiu es mostrà Lorenzo Bravo, d'UGT, qui qualificà la dada com «un avís que s'ha d'analitzar per evitar que es descontroli i pugui provocar greus desequilibris financers». Bravo considerà que «estam dins un període de refredament econòmic, però crec que la balança s' equilibrarà». Per la seva banda, Aina Ripoll, subdirectora del Centre de Recerca Econòmica (CRE), considerà que l'evolució del l'IPC es similar des de fa uns mesos, però que si es mirà el nucli dur dels barems, llevant els combustibles i els aliments sense manufacturà, l'increment està «molt controlat, però s'ha de continuar amb polítiques de vigilància».

Pel senador Pere Sampol, que ha fet de la balança fiscal i dels temes econòmics el seu camp de batalla, «les xifres no són positives. Si l'IPC és més baix que a la resta de l'Estat és que el nostre creixement també ha estat més petit, amb menor consum i menor inflacció». Per Sampol,l'augment dels preus ve provocat per la mala previsió dels «tecnòcrates de l'EU» i les polítiques heretades de governs anteriors que no impulsaren el sector primari.

Rosa Estaràs, presidenta del PP balear apuntà que, és «notori» que els preus de les hipoteques, els productes bàsics, l'electricitat, el telèfon i el gas «no han augmentat igual que els salaris» i, per la qual cosa el PP presentarà en el Parlament una interpel·lació al Govern per conèixer les mesures de «xoc» que impulsarà per pal·liar la situació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.