ANTONI OLIVER. Palma.
Manuel Cámara (Guadalajara, 1947) és el director general d'Immigració. Des del seu punt de vista, el fenomen migratori anirà creixent per les abismals diferències entre països desenvolupats i els del Sud, emissors d'immigració. Això no obstant, és del parer que no s'arribarà a consolidar una ruta des d'Algèria fins a les Balears.
-Quin és l'enfocament que vós feis del fenomen de la immigració?
-Estam assistint a un fenomen que és una immigració molt massiva en poc temps. Es visualitza molt una immigració que la població no està gaire acostumada a veure. Hi ha una visualització molt forta. Això té uns components de caràcter social, els seus problemes, i també uns beneficis per a la societat. Aquesta seria una primera consideració a fer. Aquesta immigració tan important provoca desajusts en els serveis públics, a l'ocupació. I, endemés, davant de la immigració normalitzada, amb papers, per entendre's, també existeixen nuclis d'immigrants sense legalitzar, que provoquen uns altres tipus de fenòmens i situacions.
-Quines són les polítiques que s'han de desenvolupar davant aquest fenomen?
-En primer lloc hem de tenir en compte que la immigració és un fenomen natural, que es continuarà produint i que en un vuitanta per cent dels casos, encara que darrerament ha disminuït un poc, els implicats tendeixen a quedar-se aquí. El fenomen migratori és inherent a la mateixa humanitat. Des que existeix el gènere humà, les persones s'han anat desplaçant. Han anat a viure a llocs més distants del de naixement, per múltiples raons, des de culturals, històriques, antropològiques. És un fenomen històric. Ara, en aquests darrers anys, les migracions s'han intensificat, sens dubte per les majors diferències entre el Nord, molt desenvolupat, i el Sud, menys desenvolupat, que són molt grans, abismals. Les discriminacions existents són enormes, des del punt de vista econòmic, de les llibertats i pel que fa als drets de les persones. Avui, quan les comunicacions i els fluxos d'informació són tant fàcils fins als llocs més remots que un pugui imaginar, la gent coneix com es viu a la resta de llocs, com és la vida als països més desenvolupats. I tenim les migracions, per exemple a l'Àfrica, on un considerable nombre de persones va avançant, fugint de situacions extremes, i van d'un lloc i d'un país a un altre, però sempre en direcció Nord, cercant una vida millor.
--Com es poden integrar aquestes persones nouvingudes?
-En primer lloc, s'ha de fer arribar el missatge que els immigrants no tenen cap dret de més, però tampoc, cap de menys. La primera passa de la política d'immigració és que aquestes persones tinguin una bona acollida. I l'ocupació com element llibertador de les persones. Una persona que treballa és més lliure. Després, aquestes persones una vegada instal·lades, plantegen la reagrupació familiar i per aquí ve també una part de la immigració.
-Aquests dies passats han arribat dues embarcacions amb immigrants al Sud de Mallorca. Pensa que hi pot haver una nova ruta d'entrada?
-No ho crec. La gent que arriba aquí ho fa en millors condicions, no són les clàssiques pasteres, són petits vaixells a motor. D'aqui a Algèria és una passa. No crec que es consolidi una nova ruta. La immigració més important, la subsahariana, ve per la banda de Mauritània, Canàries i Andalusia. És difícil un desplaçament cap a Algèria, perquè hi ha molts de controls, dificultats per passar fronteres. No crec que es consolidi una ruta massiva per Algèria de la immigració subsahariana.
-Com pot col·laborar el Govern de les Illes amb el central en aquest tema?
-Desitj que hi hagi una bona col·laboració. Que hi hagi un nivell adequat d'informació i de col·laboració entre la Delegació de Govern i la Conselleria. Sobretot per dur a terme polítiques preventives més adequades per donar solucions a aquesta situació que, ara per ara, no és una gran immigració, però hi ha la possibilitat que no s'aturi aquí.
-Quina política s'hauria de fer per abordar el problema?
-El fenomen de la immigració és producte de la pobresa, la marginació, les guerres i la violència. En aquest moments, a l'Àfrica hi ha vint milions de persones que a causa d'aquesta situació extrema s'estan desplaçant cap al Nord. A Àsia, possiblement molt més. El problema es de redistribució de la riquesa i s'ha de fer una cooperació internacional, digne d'aquest nom. Hi ha d'haver una intervenció dels països més rics per afavorir, essencialment, la recuperació econòmica d'aquests països més pobres. Per tant, ens hem de preparar per facilitar a aquests països que puguin posar els seus productes al mercat, acabar amb la política aranzelària, amb el vet als productes dels països menys desenvolupats.
--Quin tipus de gent arrriba d'aquests països?
-Les persones que arriben són les més agosarades i les més preparades. I estam descapitalitzant aquests països.
-Quina política vol impulsar el Govern de les Illes en qüestió d'immigració?
-Hem de fer una política de drets de la ciutadania. Hem d'acostumar-nos a viure i a conviure d'una manera més plural i diversa. Per tant els temes d'educació i sanitat són elements essencials i l'ocupació, també. Fer un bon pla d'acollida i integració és un factor importantíssim. En aquest sentit, també és essencial la major participació i col·laboració de les entitats públiques, fer unes polítiques transversals i, així mateix, amb una major implicació de la societat civil.