algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Balears és la setena comunitat amb més risc financer davant una crisi

Un estudi del Citigroup qualifica el grau de perill a les Illes de mitjà

E. DOMÈNECH. Palma.

Els anys del boom del mercat bancari espanyol han quedat «clarament» enrere, afirma un estudi del conglomerat financer Citigroup. Aquest document aassenyala també que es continua deteriorant el macroentorn i que la bombolla immobiliària ha esclatat. En vista d'aquesta situació, l'entitat ha elaborat un mapa amb el risc financer que té cada comunitat autònoma davant d'una crisi. El de Balears es situa en el setè lloc i el qualifica de mitjà en relació a la resta de regions.

La costa mediterrània serà la que patirà amb més força les repercussions d'una crisi, segons Citigroup. En aquest sentit, Múrcia i Andalusia ocupen les dues primeres posicions, amb risc alt, i les segueixen Castella-la Manxa, el País Valencià i la Rioja, (mitjà-alt). Canàries (mitjà) és just per damunt de les Balears. L'estudi indica que les entitats financeres amb més perill són les que tenen més recursos invertits en aquestes comunitats. Per contra, i ocupant els darrers llocs del rànquing estatal amb un risc més baix per als seus sistemes bancaris, se situen el País Basc, Madrid i Navarra.

Per altra banda, l'estudi considera que seran les caixes d'estalvi les que patiran més els efectes d'una crisi. Ho atribueixen a la seva major implantació en la majoria de territoris i, sobretot, troben que es veuran més afectades aquelles que tenen poca diversificació fora de la seva comunitat. En aquest sentit, assenyala també que són les caixes les que han formalitzat més hipoteques noves.

El Citigroup analitza diferents factors que influeixen en el sistema econòmic, des de el pes de la immigració, el mercat laboral o el teixit empresarial, entre altres.

El banc nord-americà estudia per separat el risc de les caixes de l'Estat espanyol enfront d'una crisi. Amb perfil mitjà-alt hi apareixen les caixes d'Ontinyent, la Rioja i la CAM; mentre que el mitjà, segons els càlculs de Citigroup, és per a Bancaja, Ibercaja, General de Canarias, Asturias, Balears, CAI, Cantàbria, les Canàries, Extremadura, Badajoz, Guadalajara i Pollença. A l'altre extrem, i més arrecerades en cas de crisi, es troben Caja Navarra i Caja Vital.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.