muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

El 64 per cent dels nous desocupats el desembre a Balears són estrangers

CCOO demana polítiques integrals per als immigrants, que han vist créixer l'atur un 20%

L'atur puja per a tots, però el col·lectiu de treballadors estrangers n'és un dels més afectats. Així, mentre que la xifra de desocupats per al conjunt de les Illes s'incrementava un 8'04 per cent el desembre en relació amb l'any passat, la dels treballadors forans creixia fins a un 20%. Dels 3.720 nous desocupats a les Balears, 2.392 eren estrangers, és a dir, més de sis de cada deu noves persones sense feina. L'augment interanual de desocupats en el col·lectiu estranger s'ha anat incrementant durant tot el 2007 i només per febrer i març ho va fer per sota dels dos dígits, mentre que per al conjunt de les Illes davallava. D'altra banda, dels 14.074 aturats estrangers de desembre, més de la mitat, un 64%, pertanyia a països de fora de la Unió Europea.

Fa temps que els sindicats reclamen que es concretin polítiques integrals per a la immigració a les Balears, amb l'objectiu de garantir la seva integració. Més encara si es té en compte que, amb les darreres dades d'afiliació, les de novembre, un 16'8% de la població donada d'alta a la Seguretat Social era estrangera. Les Illes són així la segona comunitat, de tot l'Estat espanyol, amb més afiliats de fora. Les Balears en perderen la primera posició, que ocupaven per octubre, a favor de Múrcia (16'89%).

En l'anàlisi de les xifres del mercat laboral referida a la població estrangera, també s'observa que per sectors econòmics és el de la construcció, aquell en què s'ocupen més persones d'aquest col·lectiu. Un 28'8% del total, seguit de l'hostaleria amb un 23'9%.

Ambdós sectors són els que han registrat un atur més elevat en xifres absolutes. Així, en la construcció el nombre de desocupats ha crescut en 1.630 persones respecte de 2006 i en gairebé un miler respecte del mes de novembre. Una dada, aquesta darrera, superior a la registrada en els serveis, en els quals l'increment ha estat de 800 persones en relació amb el mes anterior i de 2.062 en relació amb l'exercici passat.

Tot i que la temporada turística ha estat bona i les previsions per a la propera també ho són, l'atur en els serveis ha anat augmentant i l'estacionalitat turística és tan marcada com sempre.

D'altra banda, la preocupació per l'evolució en el sector de la construcció és general. D'aquesta manera, les perspectives per al col·lectiu immigrant no són gaire encoratjadores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.