cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

La figura del policia tutor s'estén a sis municipis de la part forana

Campos i Calvià volen implantar el servei, mentre que sa Pobla estudia afegir-hi una persona

La figura del policia tutor, creada en el curs 2000-2001 a Pollença com una iniciativa pionera a l'Illa, s'estén ja a sis municipis de la part forana (Pollença, Alcúdia, sa Pobla, Llucmajor, Marratxí i Son Servera), mentre que altres municipis com Campos o Calvià ja han mostrat interès a incorporar-la a les seves aules. Els resultats fins ara han estat espectaculars, amb un clar descens de l'absentisme escolar i de la venda i consum de substàncies tòxiques a les proximitats dels centres escolars des de la seva implantació. Les seves actuacions, tanmateix, van molt més enllà: els policies tutors treballen en estreta col·laboració amb els serveis socials i els mediadors culturals i actuen com a mediadors en conflictes, tractant d'esgotar la via administrativa abans de recórrer a la via judicial.

Les policies locals de Pollença, Alcúdia i sa Pobla van presentar ahir la memòria anual dels seus policies tutors, alhora que van anunciar un nou sistema de col·laboració entre els tres municipis, amb què pretenen millorar encara més el treball de prevenció i control que realitzen els policies des de les aules, ja que hi ha un constant flux de població juvenil entre els tres pobles de la zona nord. Rafel Covas va ser el primer policia tutor de l'Illa i va començar a treballar a les aules de l'institut Guillem Cifre de Colonya de Pollença en el curs 2000-2001. «La implantació del nou sistema educatiu, amb l'escolarització obligatòria fins als setze anys, provocava nous conflictes a les aules que s'acabaven traslladant als carrers», recordava ahir el batle de Pollença, Joan Cerdà. «No va ser senzill i el 2001 el llavors regidor de Policia, Kunibert Bauzà, va treballar per instaurar-lo. Record que en aquell moment la implantació del policia tutor va provocar discussions que ara semblen gairebé ridícules. Es qüestionava l'ús de l'uniforme dins dels centres o si el policia havia d'actuar a l'interior o quedar-se a l'exterior de les escoles», va afegir Cerdà, que recorda que «aquell va ser l'embrió del que s'ha acabat convertint en el nexe d'unió amb la gent jove en qualsevol lloc del municipi».

Al llarg del curs 2006-2007, els policies tutors de Pollença, Alcúdia i sa Pobla (Rafel Covas, Rosa Albertí i Adrià Socies, respectivament) han realitzat 482 actuacions en els centres escolars de primària i secundària. Han resolt 27 casos d'absentisme escolar greu, 20 de venda i consum de substàncies tòxiques, han intervingut en 47 casos de baralles i amenaces i han intervingut en 17 casos d'assetjament escolar i en 122 casos d'alteracions de l'ordre i vandalisme. Els policies tutors de Pollença, Alcúdia i sa Pobla actuen en 19 centres d'infantil i primària i en 7 centres de secundària i batxillerat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.