algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El Consell augmenta un 19% la despesa social en els pressuposts

Els comptes de 2008 s'incrementen de forma important i s'acosten a 300 milions

QUIM TORRES. Palma.
El primer pressupost del Pacte al Consell de Mallorca fixa com a «prioritat» les polítiques socials i aposta per una «major transparència». La despesa social creixerà l'any vinent un 18'56%, fins a arribar als 97'9 milions, cosa que representa un 32% dels 293 milions de què disposarà la institució. Al mateix temps, es redueix la despesa en subvencions. Les que es donen a dit cauen a la meitat i moltes es passen a fer per concurs per adaptar-se a les recomanacions de la Sindicatura de Comptes.

Aquests són els dos eixos principals del projecte de pressuposts presentat ahir per la presidenta del Consell, Francina Armengol, i pel vicepresident i conseller d'Hisenda, Antoni Alemany. La tercera pota dels comptes és la contenció del nou endeutament, que passa de 27 a 25 milions. El deute acumulat suma 163 milions.

Respecte als comptes insulars d'enguany, els de 2008 experimentaran un augment del 8'64% i passaran de 270 milions a 293'4 milions, cosa que representa una despesa de 371 euros per habitant. Alemany avançà que el Consell acabarà gestionant l'any vinent més de 300 milions, perquè a la xifra inicial s'hi afegiran les inversions del Conveni de carreteres, i també les millores en el finançament que arribaran del Govern autonòmic i del central.

Tot i que la despesa social és la que més augmenta i la que més pressupost ocupa, el conseller advertí que per fer una política social justa i de nivell europeu caldrien 30 milions d'euros més. Després de Benestar Social, l'àrea que més pesa és la d'Obres Públiques, dotada amb 54'5 milions (un 19% del total) que serviran per mantenir i millorar carreteres, cap de les quals no serà de nou traçat. Per primer pic hi ha una partida per a Promoció Turística, una competència que s'ha de transferir encara. El Pla d'Obres i Serveis tindrà 11'2 milions.

Però si l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) incrementa el seu pressupost "passa dels 91 milions que tenia s'Institut a 98, tot i perdre les competències d'Esports, Promoció Sociocultural i Igualtat", l'Institut Hípic i la Ràdio i Televisió de Mallorca mantenen els 3'8 i els 10'6 milions d'enguany, respectivament.

El conseller definí els pressuposts «de transició» i reconegué que no són encara els que voldria el nou equip. Afirmà que la intenció era reduir més l'endeutament, però que les limitacions d'un pressupost depenent d'ingressos externs "són el 90% del total" ho impedeixen.

A més del deute, baixen les subvencions. Els nombre d'ajuts a dit es redueix un 45% i passen dels 355 de 2007 als 196 de l'any vinent, però amb la diferència que tots han passat abans per Intervenció i estan justificats. La dotació de les subvencions just minva un 14'4% "de 33'7 milions enguany a 28'8 milions" perquè una part es passen a fer per concurs. En canvi, les inversions creixen un 5'6%, la majoria per fer carreteres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.