cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

El Port perd els edificis de valor patrimonial per falta de protecció

L'amo de l'immoble de s'Ànfora ha demanat permís de demolició

La falta d'un catàleg que protegeixi els edificis amb caràcter i valor patrimonial de Porto Cristo provoca que la zona costanera de Manacor vagi perdent les seves cases més singulars i antigues.Els propietaris han anat demolint els habitatges a mesura que el pas del temps ha afectat les estructures principals, per aixecar en el seu lloc edificis moderns. Si l'administració hagués comptat amb un catàleg d'edificis, els titulars haurien d'haver-se cenyit a les limitacions que la protecció estipula i, per tant, haver conservat les façanes i altres elements de valor.A Porto Cristo resten, amb prou feines, dotze edificis antics d'entre 100 i 150 anys. Aquests seran catalogats, ara, per a la seva inclusió en el Pla General d'Ordenació Urbana del terme municipal.

El darrer cas és el de l'edifici centenari ubicat al carrer Bordils, conegut perquè durant anys ha acollit el bar restaurant s'Ànfora. El passat mes d'agost l'interior de l'immoble de tres plantes es va desplomar, va ser precintat i posterioment apuntalat per evitar possibles ensorraments. Ara, la propietat d'aquest immoble ha sol·licitat un permís de demolició integral, que l'Ajuntament de Manacor no tindrà més remei que concedir. Així ho explicava el regidor d'Urbanisme, Bernat Amer (AIPC), qui va lamentar que Porto Cristo hagi perdut edificis antics. «Els propietaris tenen dret a demolir l'edifici perquè no està protegit. Potser des de l'Àrea de Patrimoni de Manacor haurien d'haver protegit abans aquests edificis o, almanco, les seves façanes», va considerar Amer.

En la mateixa línia es va expressar Magdalena Salas, des del Departament de Cultura. Salas reconegué que la catalogació dels edificis antics de Porto Cristo que segueixen dempeus «arriba tard». Salas va explicar que el 1998 es va fer el catàleg d'edificis de Manacor que ara s'està revisant. En aquell temps «no es va incloure cap edifici de Porto Cristo perquè es creia que eren massa recents, però ara ha canviat la idea d'entendre el patrimoni». Salas va agregar que «són les primeres cases d'estiueig que va tenir Porto Cristo, s'haurien d'haver conservat les façanes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.