muy nuboso
  • Màx: 11.14°
  • Mín: 7.77°
11°

Els consells exigeixen a Antich que els traspassi Turisme i els doni més doblers

El president convocarà un Consell Interinsular per resoldre els dèficits de finançament

Millor finançament i el traspàs de les competències de Turisme que els assigna com a pròpies l'Estatut. Aquestes són les exigències que plantejaren ahir els quatre presidents dels consells insulars "tots progressistes" al cap de l'Executiu balear, Francesc Antich, en la reunió constitutiva de la Conferència de Presidents, un nou espai d'encontre entre les institucions insulars i l'autonòmica.

El president Antich, per la seva part, també fixà les seves prioritats i els plantejà tres plans que afecten els consells en el seu desenvolupament: el d'escoletes, el d'habitatge i el de desplegament de la Llei de dependència.

El cap de l'executiu autonòmic i els presidents de Mallorca, Francina Armengol; Menorca, Joana Barceló; Eivissa, Xicu Tarrés; i Formentera, Jaume Ferrer; acordaren reunir el Consell Financer Interinsular, que tot i ser creat no fou mai convocat. Aquest òrgan haurà de revisar els dèficits de finançament de competències transferides, determinar les necessitats dels consells i establir un sistema definitiu de finançament que s'adapti a les necessitats de cada un. A la vegada, farà una proposta de finançament autonòmic per negociar amb la resta de comunitats després de les eleccions generals.

També es constituiran comissions mixtes per negociar el calendari de traspassos i la dotació de les competències que l'Estatut fixa com a pròpies dels consells: Promoció i Ordenació Turística; Agricultura, Ramaderia i Pesca; i Joventut i Igualtat. Antich reconegué la «difícil situació financera» dels consells, però l'atribuí a l'«herència» de l'anterior Executiu del PP. Armengol avançà que la prioritat de Mallorca és revisar la mala dotació de les competències de Carreteres i Serveis Socials i obtenir la competència en Promoció i Ordenació Turística. La competència en Turisme també és una prioritat per a Eivissa, mentre que el responsable de Formentera deixà clar que la seva institució, la darrera en crear-se, és la que té més necessitats perquè no té ni pressupost.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.