cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.04°

L'Executiu troba car Son Hugo i el TSJB no suspèn l'adjudicació de Son Espases

L'acte del Tribunal incorpora un vot particular que posa en dubte el procés seguit

El Govern té ara dos elements més per prendre una decisió sobre la ubicació de l'hospital de referència i els dos afavoreixen l'emplaçament de Son Espases. D'una banda, té un informe que deixa clar que els terrenys de Son Hugo "la 'tercera via'" són molt cars: costarien al voltant de 300 euros el metre quadrat i suposarien una despesa d'entre 50 i 70 milions d'euros. D'altra banda, ja sap que el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) ha rebutjat la petició de la UTE liderada per OHL de suspendre cautelarment l'adjudicació de les obres de l'hospital.

L'acte dictat per la sala contenciosa administrativa del TSJB argumenta que la suspensió suposaria més perjudicis per a l'interés general que el que poden patir els demandants si el projecte continua. Si els demandants entenen que l'aturada no afecta l'interès públic perquè Son Dureta presta el mateix servei que oferirà el nou hospital, el tribunal respon que les «notables mancances» de Son Dureta fan necessari un nou hospital.La sala només respon a la petició de suspensió cautelar feta per OHL, però no analitza el recurs que plantejà per les suposades irregularitats en el concurs per a la concessió de l'hospital, que acabà a mans de la UTE liderada per Dragados i FCC.

L'acte inclou el vot particular d'un dels quatre magistrats, Gabriel Fiol, partidari de suspendre l'adjudicació perquè entén que han de ser considerades les suposades irregularitats denunciades. Pel magistrat, es produïren actuacions «visualment grolleres» i la decisió de la Mesa de contractació fou «obscura» i «semblava» dirigida per forces alienes a l'Administració.

Si la decisió del TSJB es pot interpretar com una llum verda a Son Espases, un informe del Govern encendria una llum vermella a Son Hugo. Segons aquest estudi, el solar alternatiu, que té la consideració d'industrial, costaria uns 300 euros el metre quadrat i podria arribar a superar els 50 milions d'euros. Son Espases, que era rústic, costà set milions, a 27 euros el metre. El temps també aniria en contra d'aquest emplaçament i, en el millor dels casos, les obres no podrien començar abans d'un any.

En canvi, no hi hauria problema per traslladar l'hospital sense fer un nou concurs, sempre que l'empresa concessionària s'hi avingués, sempre que no es modificàs ni el projecte ni el pressupost i sempre que hi hagués una causa major sobrevinguda, com podria ser la troballa de restes arqueològiques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.