algo de nubes
  • Màx: 20.45°
  • Mín: 13.93°
20°

El TSJB ordena paralitzar 96 habitatges de la urbanització Monport del Port

La Policia fa efectiva la sentència que afecta 20 blocs de pisos i dos particulars

93004
Les obres de la urbanització Monport van ser paralitzades ahir després d'una sentència del TSJB. | M.T.

PATRICI CANDIA.Andratx.
El denominat cas Monport "una zona protegida on es van construir 15 edificis plurifamiliars amb un total de 96 habitatges al Port d'Andratx" ha entrat en una nova dinàmica després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) de paralitzar tres llicències, una d'aquestes de la immobiliària Prosmi, que promou la macrourbanització.La sentència afecta, també, dues llicències de particulars i va motivar l'actuació immediata de la Policia d'Andratx, que ahir va procedir a paralitzar unes obres que es troben en la fase final d'execució.

El Tribunal va estimar un recurs presentat pel Consell de Mallorca, a través del qual considerava que hi havia hagut «il·licitud administrativa» en la concessió del permís de les obres.

La primera denúncia sobre aquesta qüestió va ser interposada el gener passat per la llavors portaveu d'Unió Mallorquina (UM) en aquest municipi, Isabel Alemany, que es va personar davant el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil per denunciar que als voltants de l'hotel Monport al Port d'Andratx l'Ajuntament ha permès a la promotora immobiliària Prosmi SL la construcció d'habitatges plurifamiliars.

El sòl, precisament, després de l'aprovació de la Llei d'espais naturals (LEN), el 1991, va ser declarat Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP) i el Pla Territorial de Mallorca (PTM) el qualifica com a «zona d'alta protecció». Posteriorment, també va denunciar l'exbatle Eugenio Hidalgo el fiscal de Medi Ambient, Adrián Salazar, que observà indicis de delicte.

L'Ajuntament, per la seva part, va argumentar en el seu moment que els terrenys no són d'ús rústic, sinó urbà i destinats a ús «turístic i residencial», i que la llicència va ser atorgada per l'Ajuntament fa cinc anys partint del Pla General de 1978 "encara vigent" que qualifica els terrenys del carrer del Ramat com a urbans.

El cas Monport, així mateix, és una de les 68 peces obertes del sumari principal de l'operació Voramar, que investiga una presumpta trama de corrupció urbanística al municipi. El titular del Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma investiga Hidalgo, per la construcció d'edificacions plurifamiliars en aquesta zona especialment protegida del port andritxol.

El jutge Latorre va decidir el 27 d'octubre passat que era procedent paralitzar el procediment penal per denúncia d'Isabel Alemany, contra Hidalgo i contra Prosmi S.L. ja queexistia un procediment contenciós administratiu previ sobre aquest en el qual havia de resoldre's la classificació del sòl afectat.

El jutge va entendre que procedeix la reobertura, ja que la instrucció del cas Voramar permet estudiar la denúncia del cas Monport «en l'activitat general desplegada pels imputats, emparats en un entramat d'empreses, en què hi pot haver multitud de certificacions falses de preexistència d'edificacions, comportaments dirigits a modificar artificialment el preu del terra i atorgament de llicències de construcció amb menyspreu absolut i conscient de la legislació urbanística aplicable».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.