nubes dispersas
  • Màx: 18.87°
  • Mín: 13.93°
18°

Armengol: «El PP fermà Son Espases molt més del que era recomanable»

La presidenta del Consell encara la seva primera Diada, que veu com una celebració «indiscutible»

Avui viurà la seva primera Diada de Mallorca com a presidenta del Consell. La socialista Francina Armengol du dos mesos en el càrrec i ja ha tengut temps d'aterrar, moderar discursos i gestionar. Diu que la Diada està consolidada, que el català és una llengua malmesa, que el PP no té tota la culpa de la situació financera del Consell i que la decisió de Son Espases és difícil perquè el Govern del PP ho deixà tot massa fermat.

â"S'ho ha trobat tot com preveia?
â"No. Hi ha coses que pensava que estarien pitjor i a la inversa. Evidentment la situació econòmica sí que, més o manco, la prevèiem perquè la institució té aquests problemes financers de sempre. És una situació que volem resoldre.

â"No farà auditories per no irritar UM?
â"No. Jo no estic aquí per controlar els que ja han estat controlats pels ciutadans. En una situació financera que és complicada, sobretot en política social, que és la prioritat, crec que és una despesa supèrflua gastar doblers per contractar empreses que facin una auditoria quan ja la fa la Sindicatura de Comptes.

â"Tota la culpa de la situació financera del Consell és del PP?
â"No ho hem dit mai. Hi ha una mala gestió política i social perquè es varen gastar doblers en qüestions que eren més polítiques de partit que no polítiques socials. La situació financera, en canvi, és històrica i s'agreuja amb l'assumpció d'una transferència de Benestar Social mal dotada financerament. El pacte diu que aquesta legislatura hem de renegociar les transferències que creen un deute.

â"Diu que les polítiques socials són la seva prioritat, avanci'n una que marqui la diferència amb el que feia el PP.
â"La diferència és de filosofia. Vaig sentir motes vegades la passada legislatura el president Matas parlar de beneficiència social... Com si les organitzacions no lucratives o els ciutadans haguessin de demanar favors als governants. Això és el que canvia radicalment. Nosaltres tenim clar que som servidors públics i que hem de garantir drets a la gent.

â"Si de vostè depengués, què faria a Son Espases?
â"És una decisió molt difícil. L'herència és molt dolenta. Ara tothom reconeix que el president Matas es va equivocar quan va decidir oblidar el projecte de Son Dureta i anar-se'n a Son Espases, un projecte ple d'irregularitats, però que el PP va fermar molt més del que era recomanable des de qualsevol punt de vista. Vaig demanar al president Matas que no adjudicàs Son Espases abans d'eleccions i esperàs que els ciutadans ho decidissin. Ara s'ha de fer una avaluació del punt de vista sanitari i econòmic i s'han de veure els impactes ambientals i patrimonials. Aquesta decisió l'ha de prendre el Govern. El Consell té les competències en patrimoni i té aturat el 51% de Son Espases. Si les prospeccions arqueològiques determinen que hi ha un valor a protegir quedarà aturat pel Consell.

â"Amb el segon cinturó podria passar el mateix?
â"No em sembla que passi res amb Son Espases perquè el Govern no en té cap decisió presa. Aquell macroprojecte de segon cinturó que hi havia la passada legislatura no es farà. Ara podrem signar amb el Ministeri una inversió viària importantíssima que s'aprofitarà per millorar la xarxa secundària i els accessos a Palma.

â"Té por que amb Son Espases o el segon cinturó se senti traït part de l'electorat?
â"Intentaré no trair ningú. El que he defensat ho he defensat perquè ho crec i, des del Govern, intentaré fer el que crec que és millor. Tots ens equivocam i potser algú se sentirà decebut per alguna acció de govern, però, intentaré no trair el que he defensat.

â"Allargaria el metro?
â"No, és una infraestructura caríssima. Si feim metro significa que feim menys línies de tren.

â"S'ha acabat la impunitat urbanística?
â"Feim feina perquè s'acabi. Des del Consell hem d'ajudar els ajuntaments i reforçar el nostre departament per intentar aturar les irregularitats. El que no és possible és que qui vol complir la regla tengui més dificultats que els qui se les boten totes.

â"El Consell ha de reforçar la mallorquinitat?
â"Sí. És la institució més arrelada. Com a poble tenim uns trets identitaris històrics però no hem de quedar només aquí, hem de reforçar també la identitat real que s'ha anat forjant i que és la d'una societat diversa, la d'una terra d'arribada de nous mallorquins. Conjuntament hem de repensar el nostre futur.

â"Sense integrar els nouvinguts, corre perill la llengua pròpia?
â"Esper que no, però sí que és cert que la llengua catalana és una llengua malmesa, que necessita un suport institucional molt clar i des del Consell l'hi donarem. Se n'ha de potenciar l'ús normal i, per això, hem de fer polítiques d'integració social i cultural dels nouvinguts.

â"12 de setembre o 31 de desembre?
â"El 12 de setembre és la Diada de Mallorca. Fa 11 anys que ho és i ja és indiscutible des del punt de vista institucional.

â"La diferència entre la Diada d'enguany i la de l'any passat és que vostès no van a missa?
â"(Riu) Seria simplificar-ho molt. Hem trobat un programa molt tancat.

â"La Diada del nou Consell es veurà l'any vinent?
â"És clar, però ja hem introduït una qüestió important i que fomentarem, com un cicle de conferències explicant d'on venim i on som per repensar on volem anar. La propera Diada redirigirem les conferències als col·lectius d'immigrants perquè són els que més necessitat tenen de conèixer la nostra història.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.