E.BALLESTERO/F.GOST.Inca.
En un moment en què la gratuïtat o no dels llibres de text
capitalitza una bona part del debat públic, just a les portes d'un
nou curs escolar, potser sigui oportú recordar que en alguns pobles
de Mallorca s'ha trobat, des de fa alguns anys, una solució eficaç
a aquest problema.En el cas del CP Juníper Serra de Petra, des de
fa tres anys està vigent en alguns cursos de Primària el sistema de
Fons de Llibres, en virtut del qual els alumnes no compren els
manuals escolars, sinó que és la mateixa AMPA del centre qui en
gestiona l'adquisició. Els pares abonen 65 euros per lot de llibres
i es comprometen a tornar-los una vegada acabat el curs. En opinió
de Xela Falgueras, presidenta de l'esmentada AMPA, «aquest sistema
permet inculcar als alumnes criteris mediambientals i d'ús racional
dels recursos, com és el paper».
Alexandre Seguí, president de l'AMPA del CP Sant Bartomeu, d'Alaró, coincideix amb la valoració positiva de Falgueras, en relació als avantatges d' un sistema que en el seu cas és operatiu des de fa uns vuit anys. Un sistema que, segons Seguí, «permet conscienciar els alumnes que el paper no s'ha de tudar i que la seva reutiliztació és l'opció més responsable, i a més permet que el preu dels llibres se situï per sota del de mercat, la qual cosa beneficia les famílies». Pel president de l'AMPA, la col·laboració entre la seva entitat i els professors és fonamental per fer viable aquest sistema.
El CP Es Puig, de Sóller, és en certa manera el «degà» pel que fa a la implantació del sistema de préstec de llibres a la part forana de Mallorca. Com recorda la vicesecretària de l'AMPA, Maria Cruz Ensenyat, «els pares poden adquirir en dispòsit els llibres pagant 3 euros per cada un; una quantitat que llavors l'AMPA els torna en forma de vals per adquir material escolar. No es tracta, per tant, d'un lloguer ni d'una compra, sinó d'un dipòsit que implica que els alumnes han de tenir una cura especial dels llibres, per tal de garantir-ne la conservació i poder ésser reutilitzats».
L'IES Marratxí fou el primer centre de Secundàtria que implantà, fa cinc anys, el dipòsit de llibres entre els seus alumnes. Pel director, Jaume March, «amb aquest sistema les famílies estalvien el cost dels llibres si els tornen en bon estat a finals de curs i es poden fer servir per part dels nous alumnes. En cas que els espenyin, no els retornin en condicions o suspenguin l'assignatura "i per tant han de continuar utilitzant el llibre" aleshores n'abonen el cost». Per March, «no es tracta d'usar llibres vells, sinó de fomentar valors mediambientals i d'implicar els alumnes en una conservació responsable dels seus llibres».