cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.07°

Preocupació entre els forners per la pujada del preu de la farina

El pa podrà pujar més d'un 20 per cent abans que acabi l'any

L'Associació de Forners i Pastissers de Balears es mostrà ahir preocupada per làugment de preu que experimentarà la farina la setmana que ve. «Els forners de Mallorca estan molt preocupats per aquest tema â"explicà ahir Josep Magraner, gerent de l'associacióâ", ja que es preveu que dia primer de setembre el preu de la farina augmenti fins a un 25 o 30 per cent més». Actualment, els forners paguen la matèria primera a 0'43 cèntims d'euro el quilo. La pujada, previsiblement farà que tots els productes de pastisseria, el pa inclòs, augmentin de preu.

«Encara no sabem com hem de fer front a aquest fenomen. El cert però és que de cada vegada els costos de producció són més elevats i és més difícil que els forners hi puguin fer front. El preu del pa sol pujar a començament d'any, però mai el mes de setembre», explicà Magraner. En el cas dels forns més artesanals i amb pocs empleats, aquesta augment de preus es fa més difícil d'assumir. Les grans panificadores, en canvi, ho tenen més fàcil. «S'ha de pensar que un forn tradicional té moltes de despeses. Des de l'electrici tat fins a la farina. Si els preus continuen pujant ho tendran molt mal de fer, poder fer-hi front», comentà el gerent de l'Associació de Forners. Segons els entesos, aquest fenomen ve causat per la destinació de terres al cultiu de plantes de biodièsel, on tradicionalment hi havien sembrat blat.

«De moment, només en parlen els periodistes, que el preu del pa pujarà, però ja ho veureu, quan apugem el pa vint cèntims! Ens diran de tot!», comenta Antònia, la fornera del forn des Racó, del carrer de Sant Feliu de Palma. «Fotre! És bo de veure que si el blat puja, tot puja! El gra és com la benzina, ho fa pujar tot. Les gallines ponedores, què et penses que mengen? Pinso fet de gra, mengen. I les vaques? També! Idò, ja és segur, si la farina puja, també haurem de pagar la carn i els ous més cars!», explicava una dona fent grans espants al forn des Racó. Els forners no són l'únic sector que s'ha queixat de la pujada dels preus dels cereals. Els pagesos també es mostren preocupats perquè no sabem com fer front al preu del menjar del bestiar, tenint en compte que ells no poden decidir a quin preu venen el seu producte final, tant si és llet, com carn.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.