algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

Jaume Capó publica la nova edició de l'oratori de la Verge del Cocó

Des de fa 53 anys pronuncia el sermó de la Romeria del Cocó

Jaume Capó Vilallonga va néixer a començament del segle passat. El seu rostre, recorregut per profunds i zigzaguejants solcs, destil·la saviesa. No debades, Jaume Capó ha viscut guerres, revolucions, èpoques daurades i altres de vaques magres.

Ara, amb la paciència que li han regalat tants d'anys d'escoltar pregàries i de mostrar empatia amb les manques dels seus veïns i seguidors, el senyor Jaume Capó repassa la seva vida en un to pausat. El seu discurs és exquisit, propi d'un àvid lector.

Ara, a 89 anys d'edat, acaba de publicar la segona edició de L'oratori de la Mare de Déu del Cocó de Lloseta. La primera versió es publicà el 1981, però 26 anys més tard, l'autor considerava que el llibre havia quedat obsolet.

Novetats  

Per això, aquesta nova versió ampliada conté notícies d'arxiu inèdites i recull també les reformes que s'han realitzat a l'interior i a l'exterior de l'oratori. L'autor tampoc no s'ha oblidat d'incloure-hi les concentracions religioses en honor de la Mare de Déu del Cocó, les solemnitats davant del reixat o la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) de la capella.

Aquesta nova història de l'ermita llosetina consta de dotze capítols, una introducció i una addenda a càrrec de Gaspar Valero, professor de la Universitat de les Illes Balears.

A més, es pot recalcar que gran part de les fotografies d'aquesta edició són en color. La publicació ha estat possible gràcies al suport de la Caixa i els fons que es recaptin amb la seva venda es dedicaran de manera íntegra a la conservació de l'oratori de la Verge del Cocó, la veneració del qual procedeix d'una llegenda del segle XIII.

Segons explica la llegenda urbana, un pastor musulmà trobà una imatge de la Mare de Déu devora el torrent d'Almedrà, en una roca que encara avui conserva un «forat» de propietats curatives: qui posa els dits en aquest lloc, anomenat es Didalet, queda protegit contra la malaltia.

Però mossèn Jaume, a part de ser un gran historiador i coneixedor de Lloseta, poble sobre el qual ha escrit i publicat cinc volums, també ha editat altres títols, com és ara El oratorio de Nuestra Señora de la Bonanova (1982). En relació amb aquest llibre, el sacerdot explica que per a ell és tot un orgull que Camilo José Cela s'oferís per dur a terme la presentació d'aquest volum: «Ell tenia una casa a la Bonanova i quan es va assabentar que jo tenia entre mans la publicació del llibre, es va oferir per fer-ne la presentació».

En relació amb l'oratori de la Bonanova, és destacable esmentar la tasca que Jaume Capó hi realitza des de fa 53 anys ininterromputs: ell és l'encarregat de pronunciar-hi el sermó corresponent a la missa amb motiu de la romeria i la festa de la Mare de Déu del Cocó de Lloseta, que se celebra el diumenge següent al 8 de setembre, el dia que va néixer la Puríssima.

Envoltat de diaris, don Jaume viu en una gran placidesa. Fa una passejada diària de dos quilòmetres i afirma que, a 89 anys, no es pot fer res més que «viure el present perquè en aquesta edat, el futur és més incert que mai».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.