nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

«Volem signar un acord de concertació social ampli amb sindicats i patronal»

Margarita Nájera, consellera de Treball i Formació, repassa els objectius d'aquesta legislatura

Les primeres aparicions de la consellera de Treball i Formació, Margarita Nájera, han estat més relacionades amb la seva faceta de portaveu de l'Executiu. Però ara, amb l'equip ja configurat a la Conselleria, es posen a treballar amb l'objectiu de donar a aquesta àrea el protagonisme que li correspon i de cercar la complicitat de sindicats i patronals per solucionar els problemes del mercat laboral, com estacionalita, precarietat o la sinistralitat.

"El Govern anterior signà un Pacte per l'ocupació amb els sindicats i amb les patronals. Es reeditarà o s'utilitzarà una altra fórmula per arribar a la concertació?
"Volem afavorir una possibilitat d'aquest tipus amb vista als sindicats, tant CCOO com UGT, i la Caeb. Un acord de concertació social per a tota la legislatura. No tant un pacte per l'ocupació o per l'economia, sinó un acord que englobi tots els temes que tenen a veure amb la qualitat de vida i el benestar social. La idea és plantejar un acord ampli i obert. Ja treballam en aquest tema i tant els sindicats com la patronal hi estan d'acord, com hem pogut constatar en els primers contactes. Aquesta Conselleria té l'encaràrrec de fer aquesta feina i de formular les propostes. Serà un pacte més complex que el signat per a 2005-07, més integrador. El que s'elaborà llavors era més restringit en algunes qüestions, i ara es vol fer més interessant, eficaç i més polític també.

"Us feis càrrec de la Conselleria just quan les xifres d'atur comencen a pujar en plena temporada turística. Com es reaccionarà davant aquesta situació?
"En primer lloc, i per poder fer-ne una valoració en profunditat, s'ha de saber per què es produeixen situacions com aquesta. Un aspecte que ens cridà molt l'atenció quan entràrem en aquesta Conselleria va ser el coneixement superficial que es tenia de les dades del mercat laboral. Aquesta vegada, l'atur s'ha incrementat en la construcció i la resta de sectors no ha absorbit els nous desocupats. No sabem encara si aquesta davallada de l'activitat constructora és una tendència que continuarà o un fet puntual, atribuïble al període estival, en el qual s'aturen les obres en molts de municipis turístics. Hem de saber l'estructura i les causes per actuar-hi.

"Quan es parla d'atur, sempre hi ha dos col·lectius que en resulten més afectats, les dones i els immigrants. S'hi incidirà amb mesures concretes?
"Les xifres del mes passat no ens diuen exactament això, però és cert que l'instint ens diu que és així. Crida l'atenció un estudi sobre funcionariat en el qual es posa de manifest que no hi ha diferències entre homes i dones en la contractació a les administracions públiques.

"Pèro preocupa especialment que, si hi ha increments d'atur, aquests dos col·lectius són els que primer passen a engrandir les xifres de desocupats?
"El que ens preocupa més és no tenir una economia estable i permanent. La lluita contra l'estacionalitat serà un dels eixos vertebradors de la nostra feina. Dissenyam una alternativa potent. És fonamental tenir una visió a mig i a llarg termini. Els esforços han de ser per resoldre el que jo anomèn «càncer», l'estacionalitat.

"En aquest sentit, demanareu al Govern central més millores en el règim dels fixos discontinus?
"El problema no és millorar les condicions dels fixos discontinus, sinó l'actual model econòmic, en el qual només es treballa entre 6 i 8 mesos. La situació perjudica tothom i s'ha de fer un esforç compartit amb tots els agents per allargar les temporades fins als 10 o 12 mesos. Els empresaris tenen molt a fer-hi, sobretot els turístics, perquè és el sector on se sustenta la major part del mercat laboral de les Illes. Durant anys no hagueren de fer cap esforç per omplir els seus negocis, i ara s'ha d'aplicar tot l'I+D+i necessari per continuar sent competitius en un sector que, segons tots els experts, encara té molt de recorregut.

"La Cambra de Comerç posarà en marxa un pla per formar immigrants en origen. Ho fan després de detectar la manca de personal qualificat en alguns sectors. És aquesta, la solució?
"La formació en origen no és nova, però és cert que ara és vigent. Falta mà d'obra qualificada, i això té a veure sobretot amb la FP. Preparam mesures que pensam plantejar per setembre. Es tracta d'emmarcar el diagnòstic del mercat laboral en el pacte de concertació amb els agents socials, i de fer còmplices totes les parts en la recerca de solucions. Aquesta situació ja es produí a la inversa fa 30 anys, quan els espanyols anaven a treballar a Europa.

"Qui és culpable en tot això, els empresaris per pagar poc com diuen els sindicats, l'Administració, els treballadors?
"Els empresaris són part i component de la societat i cerquen aquest àmbit de trobada per plantejar solucions.

"La formació és un altre dels problemes que pateixen les Illes...
"Sí, és un problema seriós. Fa la impressió que durant els darrers anys la formació ha perdut prestigi. Els joves, segurs de trobar feina amb facilitat, deixen els estudis. En el projecte del Govern presidit per Antich, aquest serà un altre dels eixos vertebradors.

"L'altra gran xacra del mercat laboral a les Balears és la sinistralitat. Què s'ha de fer per aconseguir frenar-la?
"Aquest és un dels punts que estudiam per conèixer a què obeeix, sobretot, l'increment dels accidents lleus. Una de les feines d'aquest nou observatori que posarem en marxa, serà conèixer a fons les causes d'aquesta problemàtica. En tot cas, a partir de setembre esper poder presentar un pla de xoc que dissenyarem incidint en dos punts, la prevenció i la formació des de l'àmbit de l'empresa i fins i tot també des de l'escola.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.