cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

Vint mesos de llei estatal antitabac: es pot fumar a quasi tots els bars balears

Els restauradors ho tenen molt clar: «Si no es deixa fumar al local, es perden doblers»

«La pela, és la pela» amb aquesta dita tan popular s'excusava un propietari d'un bar d'unes de les barriades més populars de Palma, quan li demanàvem per què deixava fumar al seu establiment. Pere feia gests d'impotència, al mateix temps que assegurava que si no deixa fumar dins del seu local, «puc baixar la persiana i tancar, perquè més del setanta per cent dels meus clients vénen a prendre el seu cafè al matí i a fumar-se una cigarreta perquè a la feina no ho poden fer».

De fet, les taules que té reservades per als no fumadors quasi sempre estan buides i «per això n'he retallat el nombre. Al principi en vaig reservar 6 de les 12 que tinc, però ara en tinc menys, i perquè la llei m'hi obliga, perquè si no...». Una vegada comprovat que la immensa majoria dels locals de restauració, (bars, cafeteries i petits restaurants) de la zona donen explicacions semblants, volem comprovar si a les zones turístiques passa el mateix. Aquí la cosa és una mica diferent, gairebé tots els restaurants tenen zones delimitades per a fumadors, tot i que en moltes ocasions no de la manera que estipula la normativa estatal, però els propietaris asseguren que durant la temporada turística «no és moment per emprendre en grans obres». «Ja és prou dolent pels pocs doblers que du aquest turista com per sobre fer obres», explicà Fernando, l'encarregat d'una cafeteria restaurant de la Platja de Palma.

Aquest restaurador afirmà que «molts de turistes et demanen si poden fumar, i nosaltres hem pensat una solució per aquesta època de l'any: els que fumen a la terrassa i els que no, a dins amb l'aire condicionat ben fresquets» assenyalà el propietari. Tot i això té clar que un cop finalitzi la temporada s'haurà de plantejar el que ha de fer, ja que el seu establiment supera els famosos cent metres i per tant si vol deixar fumar dintre haurà de fer una complexa obra de reforma que suposarà una gran inversió». Sobre tot ara quan el nou conseller de Salut, Vicenç Thomàs, ha donat a conèixer la seva intenció de fer aplicar la normativa estatal a Balears.

Per la seva banda, el president de la Petita i Mitjana Empresa, Joan Cabrera, assegurà que encara no han tingut cap contacte amb el nou responsable sanitari, i que no ho faran fins el setembre. Tot i així les primeres declaracions que ha pogut llegir als mitjans de comunicació no li han agradat i així li ho faran saber.

«No es pot dir que l'anterior govern prengués el pèl als empresaris» afirmà Cabrera qui veu amb certa preocupació i alarma les declaracions fetes per Thomàs però considera que tot s'aclarirà després de la reunió del mes de setembre. Sobre les possibles mesures d'incentivació als empresaris per declarar els locals que siguin lliures de fum, el president de PIME fou clar, «no sabem res i no podem opinar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.