algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Cala Major pateix el quart vessament de fecals que afecta Mallorca aquest estiu

Emaya descarta contaminació de residus i la previsió és que la platja s'obri avui al públic

Des del mes de juny la costa mallorquina ha patit quatre vessaments d'aigües residuals. Després de cala Albercuix a Pollença, el Camp de Mar a Andratx i Cala Gran a Santanyí, ahir l'abocament d'aigües residuals afectà Cala Major de Palma.

Eren les 4.30 de la matinada. Devers aquesta hora es produí la primera fuita d'aigües residuals, provocada pel trencament d'una canonada que connecta aquesta platja amb l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals 2.

Els serveis de reparació d'Emaya i els enginyers desviaren la sortida d'aquestes aigües cap a l'emissari d'emergència de Sant Agustí. Amb aquesta reconducció, pareixia que l'incident quedava controlat. Però a les 9.30 hores aquest segon conducte no aguantà la pressió i rebentà. Va ser llavors que el corrent d'aigües fecals tocà l'arena de Cala Major, n'afectà un tram d'entre 25 i 30 metres i arribà a impregnar, fins i tot, una superfície petita de la mar.

Aquest fou el segon incident que es produí a Cala Major en menys de 24 hores des que, dijous, un error a l'estació que transporta les aigües fecals causat per una avaria elèctrica, també obligà a tancar la platja tot l'horabaixa del dia 2.

Ahir, però, l'accident fou provocat per les canonades. Per això, la bandera roja que prohibeix als usuaris banyar-se onejà tot el dia a la platja mentre els treballadors d'Emaya s'ocupaven de desinfectar l'arena amb bipoclorut sòlid, per passar després a substituir la superfície per arena eixuta. El primer conducte quedà arreglat cap a les sis de l'horabaixa i el segon cap a les 19.30. Fou llavors que la presidenta de l'Empresa Municipal d'Aigües i primera tinenta de batle de l'Ajuntament, Cristina Cerdó, supervisà l'estat de la platja i hi descartà qualsevol indici de contaminació. Segons afirmà, la previsió "amb data d'ahir" és que avui Cala Major quedi oberta al públic «si es confirmen els resultats negatius de les anàlisis», expressà. A les set del matí, tècnics d'Emaya han realitzat la darrera analítica. Es tracta de la cinquena anàlisi que han dut a terme tècnics d'Emaya, des d'ahir i dijous. Cerdó atribuí aquesta ruptura a l'estat «obsolet» de les canonades i es comprometé a posar-ne de noves.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.