algo de nubes
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 8.69°
18°

Zapatero garanteix que les inversions previstes a l'Estatut ja arribaran el 2008

La reunió amb Antich serveix per desbloquejar el litigi pel conveni de les residències

73328
Francesc Antich plantejà a Rodríguez Zapatero les principals necessitats inversores que tenen les Balears. | PERE BOTA.

Francesc Antich va treure profit ahir de la breu reunió que mantingué amb José Luis Rodríguez Zapatero a la base aèria de Son Sant Joan. Tan bon punt el president del Govern espanyol partí cap al palau de Marivent per conversar amb el rei Joan Carles, el cap de l'Executiu autonòmic explicà en roda de premsa que Zapatero s'havia compromès amb ell perquè durant el proper mes de setembre les dues administracions comencin a negociar les inversions previstes per a les Balears en el nou Estatut, a fi que ja s'incloguin en els pressuposts de l'Estat per a l'any 2008. La comissió mixta d'Economia i Hisenda prevista a l'Estatut es constituirà el pròxim dia 3 de setembre i, el mateix mes, es durà a terme una primera reunió per començar les negociacions. Antich assenyalà que l'import global d'aquestes inversions es concretarà en la mateixa comissió, tenint en compte que l'Estatut assenyala que les Balears han de rebre una xifra que no estigui per sota de la mitjana d'inversions a la resta de comunitats autonòmes. També subratllà que les prioritats del Govern balear per al proper any són destinar els doblers que arribin de Madrid a projectes ferroviaris.

El president del Govern, que considerà que la reunió amb Zapatero havia donat «resultats importants», destacà que també s'hi havien tractat solucions per a altres «qüestions pendents» entres l'Administració autonòmica i la central. Així, explicà que el president espanyol també s'havia compromès perquè el Consell de Ministres, com més aviat millor i ja el mes de setembre, aprovi el nou conveni de carreteres que han de signar el Ministeri de Foment i els consells insulars.

Més enlaire queda la qüestió dels convenis de carreteres anteriors signats entre l'Executiu d'Aznar i el de Matas. Antich explicà que el seu Executiu negociarà amb el Ministeri d'Hisenda una sortida als litigis que interposà el Govern anterior per reclamar aquests doblers, i si és necessari «mantindrem els recursos interposats».

Un altra qüestió sobre la qual hi ha un litigi i que sí que s'aconseguí desbloquejar ahir en la reunió amb Rodríguez Zapatero va ser el conveni de residències. Segons explicà Antich, una vegada que el seu Govern «hagi justificat les factures», l'Executiu central procedirà a pagar els 10 milions d'euros prevists en el conveni corresponents a l'exercicici de 2005 i al de 2006, a més dels cinc que s'havien prevists per enguany. Tal com avançà fa dues setmanes el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, el president Antich confirmà que abans de final d'any e esignarà un conveni per aprofitar en projectes ferroviaris una partida específica per a les Balears de tres milions d'euros, que està inclosa en els pressuposts de l'Estat perenguany. En relació amb el resultat de la reunió, Antich destacà que el compromís del president espanyol sobre les inversions de l'Estatut suposarà que, durant l'any vinent, les Balears ja vegin augmentat de manera considerable el seu finançament, que sempre ha estat molt per sota del de la resta de comunitats. Confià que això encara millori més amb un nou sistema general de finançament després de les eleccions generals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.